wiola344 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 :razz: :razz: :grin: Jest to danie jedno-garnkowe PYSZNE, oto co potrzebne Składniki:- nieduża biała kapusta ok 1 kg - 1,5 kg ziemniaków -30 dkg boczku wędzonego -ok 30-40 dkg kiełbasy cienkiej -3 cebule -4 udka (w zależności na ile osób jest potrawa) -sól -pieprz Wykonanie: :razz: Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną dość grubo obłożyć je liśćmi z kapusty(można poodcinać zgrubienia jak na gołąbki)poukładać ziemniaki pokrojone w plasterki ok 1,5 cm na to udka poprzecinane na pół, cebule pokrojoną w krążki ,kiełbasę pokrojoną w plasterki i boczek pokrojony w grubą kostkę,posypać pieprzem ,solą i znowu powtórka taką samą warstwa-ziemniaki,udka,cebula, kiełbasa,boczek i przyprawy, na wierzch również ziemniaki,przykryć to liśćmi kapusty posmarować margaryną już tylko troche ,przykryć naczynie i piec ok 1,5 godz. w temp.160 c. :grin: Powinno być do tego takie specjalne naczynie z zakęcaną pokrywą ale ja nie mam i robie tak również efekt tej potrawy jest taki sam .Polecam i życze smacznego- mniam już bym to jadła. Cytuj
Basia K Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Nie znalam wersji z udkami. Mój maz popija do tego kefir lub maslanke. A najlepsze jest pieczone na ognisku! Cytuj
Kasiulek Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Bardzo apetycznie brzmi :razz: A może zamiast udek spróbować żeberek... :razz: i wykluczyć kiełbasę... Muszę spróbować :grin: Pozdrawiam!! Cytuj
wiola344 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 :razz: witaj basiu masz racje to powinno być pieczone na ognisku ale w takim garnku jak pisałam zakręcanym :razz:kasiula nie robiłam tego z żeberkami bo uwazam że zadługo musiało by się to piec ale zawsze możesz spróbować a potem powiesz nam czy było dobre no i nie wiem czy tak wykluczyć tą kiełbasę ona i boczek sa najlepsze w tym wszystkim .Pozdrawiam . Cytuj
Basia K Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Jak to mówia "Polak potrafi"....my podczas wakacji na Mazurach,pieklismy w zwyklym garnku,tyle ze pokrywke przymocowalismy drutem do uchwytów garnka!!!! :razz: :razz: :grin: Cytuj
zuziorek Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 My to danie nazywamy pieczonki i robi sie je w specjalnym żeliwnym kociołku, oczywiście na ognisku. Robimy to bez udek a dodajemy jeszcze poszatkowaną kapuste , marchew i buraki. W czaie pieczenia potrawe należy kilka razy przemieszac. Cytuj
Basia K Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Wyszperalam w domowym archiwum zdjecie pieczonek wlasnie w ognisku.Niestety,nie mam zdjecia gotowej potrawy,bo wszyscy lapali za talerze a nie za aparat :arrow: Cytuj
wiola344 Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 :arrow: Witaj Basiu ja robiłam dzisiaj na obiad kociołek ale zdięcia nie mam ale obiecuje że już niedługo ukaże się ,może wtedy więcej chętnych będzie na ten smakołyk ,ja go robie w domu i wcale nie musi być ognisko choć kiedyś bardzo często tak robiłam no i troche inaczej smakuje bo wiedomo na powietrzu ma się większy apetyt i inny smak :grin: pozdrawiam Cytuj
Basia K Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Witaj Wiolu Ja naprawde uwielbiam ta potrawe,czy z ogniska,czy z piekarnika....Tak na marginesie,moja mama-typowa Slazaczka-nazywa to bratkartofle :arrow: Musze spróbowac zrobic ja z udkami. Cytuj
wiola344 Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 :arrow: Spróbuj polecam choć z innym mięsem nie robiłam bo uważam że mogło by zepsuć cały smak potrawie jak tez nie robiłam bez udek,kurczak w końcu jest delikatnym mięsem,a pozatym tak nauczyła mnie kiedys sąsiadka siadałyśmy na podwórku i zapachem kusiłyśmy innych . :grin: Cytuj
mac51 Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 Moje pieczonki,które robiłem w niedzielę.Pycha :cry: Nie układam w kociołku warstwami,tylko przed włożeniem mieszam wszystkie skladniki w misce :cry: Przygotowany kociołek [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Gotowe pieczonki [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
wiola344 Opublikowano 29 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 :cry: :cry: Dzieki mac za piekne zdięcia , musze przyznać że zaczęłam uważać cię za kuchmistrza , jaka kolwiek nowa potrawa to ty już ją wykonujesz, ale to dobrze bo nie każdy może zrobić zdięcie odrazu ,a na sam widok tegoż kociołka choć niedawno jadłam obiad jestem znowu głodna ,pozdrawiam i ciesze się ze smakowało :razz: :razz: Cytuj
basga Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 Powtarzam to co powyżej :cry: ,Mac...przez Ciebie się roztyję :cry: Dobry pomysł z tym wymieszaniem! Dodawałeś buraki i paprykę? Cytuj
mac51 Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 Dzięki za miłe słowa :cry: Dodałem 2 marchewki,1 jabłko,ćwiartkę poszatkowanej kapusty i mały koncentrat pomidorowy. Buraka i papryki nie dałem,bo nie miałem :razz: Basga :razz: Na to tycie to mam sposób...zjeść i godzinkę biegania :cry: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.