Kasiulek Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Szukałam na forum ale nie znalazłam takiego przepisu więc go zamieszczę. SERNIK Z JOGUTÓW BAŁKAŃSKICH Składniki: * 5 jajek * 1,5 szklanki cukru pudru * 1 budyń śmietankowy * 1 cukier waniliowy * 0,5 szklanki oleju * 2 duże jogurty bałkańskie (na opakowaniu jest taki facet w czapce :razz: * 1 paczka biszkoptów Przygotowanie: Białka ubić na sztywno i dodać cukier puder. Jogurty, budyń (budyń mieszamy z żółtkami po czym dodajemy jogurt i resztę składników), cukier waniliowy i olej wymieszać, dodać ubitą pianę z białek. W średniej wielkości tortownicy (średnica 24 cm) ułożyć biszkopty (biszkopty układamy na suchą formę- nie smarjemy blachy absolutnie żadnym tłuszczem, ponieważ ciasta się przypalą) i zalać przygotowaną masą. Piec 1 godzinę 20 minut w tempeaturze około 160-170 stoponi. Życzę smacznego!! Cytuj
ottawa Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Kasiulek...czy mogą byc inne jogurty? nie spotkalam, powiem szczerze jogurtu bałkańskiego... czy może byc np. naturlany, owocowy i jakiej pojemności maja byc te jogurty? czy chodzi o takie 400ml.? pozdrawiam, Jola :razz: Cytuj
Kasiulek Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Hym... jogurt bałkański można spotkać w supermarketach (poniżej jest zdjęcie jogurtu). A co do tego czy może być inny to szczerze odpowiem, że nie wiem. Jogurt bałkański jest bardzo gęsty a inne jogurty raczej mają konststencję płynniejszą :grin: i być może nie będą się nadawały do tego sernika. A co do pojemności- bałkański ma pojemności 340 gram :razz: i kosztuje około 2 zł. Cytuj
ottawa Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Kasiulek...pierwszy raz widze na oczy ten jogurt... popatrze w supermarketach jak bede, ale myślę, że z innego jogurtu też mozna sprobować zrobić ten sernik?... ale dziekuję Ci za szybka odpowiedz... pozdrawiam...Jola :razz: Cytuj
basga Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Ja ten jogurt kupuję w Tesco,jest też w Kefirku,dodąd robiłam z nich domowy jogurt z przepisu Doruni-jest baaardzo gęsty i pyszny. Cytuj
Kasiulek Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Ottawa możesz spróbwać z innymi jogurtami ale muszą one być bardzo gęste tak, że łyżka w nich stoi w pionie :grin: Jeśli spróbuje z innym jogurtem to proszę, napisz czy Ci wyszło. Pozdrawiam- Kasia :razz: Cytuj
ottawa Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 będę chciala zrobić ten serniczek w tym tygodniu Kasiulek...jak mi wyszedł i czy w ogole wyszedł - z innego jogurtu, jak nie dostanę bałkańskiego - napiszę ci napewno...pozdrawiam... Jola :razz: Cytuj
kate_76 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 a moze jogurt grecki bylby dobry? jest bardzo gesty mozna go kroic nozem Cytuj
Kasiulek Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Kate_76, myślę, że też by się nadawał... Zawsze można spróbować :razz: Cytuj
kate_76 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 zapomnialam zapytac ,a co z zoltkami ? nie dodaje sie? Cytuj
Kasiulek Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Dodaje się zółteczka :grin: Przepraszam- nie napisałam... żółtka mieszamy z budyniem :razz: Dodajemy jogurcik no i dalej według przepisu :grin: P.S. Już napisałam co z zółtkami :razz: Cytuj
andy8 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 a ja nie wiem czy w kauflandzie takiego jogurtu nie widziałam a swoja droga bardzo ciekawy przepis musze go wypróbowac :razz: Cytuj
elusia Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Witam przepis ciekawy i prosty.Czy nie dalas zadnego aromatu i rodzynek? Cytuj
Kasiulek Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Andy zapewne widziałaś ten jogurt :grin: Ja też myślałam, że nie wiem co to jest ale gdy go kupiłam skojarzyłam, że bardzo często go mijałąm na półkach w sklepach :razz: Elusia- nie dawałam aromatu bo on jest pyszny i bez tego a co do rodzynek to również je ominęłam bo znaczna część mojej rodzinki nie lubi rodzynek :grin: Oczywiście, że można dodać i to nie tylko rodzynki- w końcu to serniczek :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi