iwona30 Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 Tak zachwalalyście i zachęcałyście zdjęciami, że się skusilam. Serniczek siedzi właśnie w piecu, ale już widzę 2 biszkopty na wierzchu, więc będzie podobny do sernika Wioli :P Aby biszkopty nie wypłynął do góry to trzeba ciasno ułożyć na blaszce, wówczas będzie wszystko w porządku. Cytuj
Dora35 Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 Nie piekłam go metodą gazetową tylko tak jak było w przepisie Kasiulek sama sie zdziwiłam że taki mi wyrósł i prawie nie opadł ale teraz ten serniczek bardzo często u nas gości wszystkim bardzo smakuje a nie ma dużo roboty przy nim ;) Cytuj
Krystyna9 Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Już wielokrotnie robiłam ten serniczek. Stosowałam różne metody robienia i pieczenia, lecz niestety za każdym razem opada mi dość dużo. Może osoby, którym nie opadł zdradzą sekret jego wyrabiania czy pieczenia. Wczoraj znów robiłam. Mikser poszedł precz i jogurt był z resztą delikatnie tylko wymieszany. Przy dodawaniu piany potraktowałam go jak biszkopt. Po upieczeniu (1,5 h) piekarnik nie był otwierany. I tak klapa. Opadł. A tak chciałam choć raz mieć wysoki. Cytuj
iwona30 Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Serniki mają to do siebie że zawsze opadają. Kiedyś Apsik dała radę pewnej gosposi, żeby do białek dodać 1 łyżkę octu ja tak robię i nie opada. Cytuj
Krystyna9 Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 Dzięki Iwona za podpowiedź. Następnym razem wypróbuję z octem. Cytuj
Kasiulek Opublikowano 5 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 Krysiu a spróbuj ten sernik mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Mikser ma za dużą moc na tak delikatne ciasto. Cytuj
Krystyna9 Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 Właśnie ostatnim razem tak robiłam. Bardzo delikatnie mieszałam łyżką, a on i tak opadł. Popróbuję z octem a jak też opadnie, to została jeszcze metoda "gazetowa" Cytuj
Kasiulek Opublikowano 6 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 Krysiu. Spróbuj użyć fixu (albo mixu- bo nie pamiętam jak to się dokładnie nazywa) do sernika. Sernik po wyjęciu jest tak wysoki jak podczas pieczenia. Cytuj
Krystyna9 Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 O tym nie pomyślałam, a w sklepie na półce leży takie cudo. Zaraz zakupię i przy następnej okazji wypróbuję. Dzięki za odświeżenie pamięci. Cytuj
Kasiulek Opublikowano 7 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 Hehe- proszę bardzo Krysiu ;) Udanego wypieku życzę :grin: Cytuj
Kaka 79 Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 W sobotę upiekłam ten sernik, ale niestety bardzo opadł - miał tylko ze 2-3 cm wysokości (mimo iż dałam ocet do białek) i spaliły mi się biszkopty. W smaku super, delikatny i szybko się go robi tylko muszę jeszcze opanować to pieczenie. Mam pytanie: czy może któraś z Was robiła go na kruchym spodzie - może wtedy nic się nie spali? I nie wiem czemu aż tak bardzo opadł? Kaśka Cytuj
Kasiulek Opublikowano 15 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 A może miałaś za dużą temperaturę? I dlatego biszkopty Ci się spaliły. Cytuj
Kaka 79 Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 Jeszcze będę go próbowała piec - mężowi bardzo posmakował :sad: Pozdrawiam Kaśka Cytuj
emcyber Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 ja go upiekłam wczoraj...w smaku rzeczywiscie smaczny ale opadł mi tak do 2-2.5 cm;/ nigdy mi sserniki nie wychodzą chyba sie poddaje w tej dziedzinie;/ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi