elmo_23 Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Polecam wszystkim przepis na polędwiczki wieprzowe, który znalazłam na www.mniammniam.pl Mięsko wychodzi doskonałe, a charakter potrawie nadaje świetny sos cytrynowo-ziołowy. Ponieważ robiłam je już kilka razy, to zmodyfikowalam nieco składniki: POLĘDWICZKI WIEPRZOWE polędwiczki wieprzowe sos sojowy łyżeczka octu balsamicznego musztarda- typu Dijon jedna średniej wielkości cebula bułka tarta czarny pieprz sól czerwona papryka słodka odrobina tymianku odrobina rozmarynu zioła prowansalskie majeranek pół kostki masła sok z połowy cytryny łyżka oliwy duża garść posiekanej natki pietruszki Poledwiczki po opłukaniu smaruję sosem sojowym z dodatkiem octu balsamicznego i odstawiam na godzinę do lodówki. Obsamażam na oliwie z dodatkiem masla na zloto z każdej strony. Zdejmuję z patelni, solę, pieprzę i doprawiam ziołami prowansalskimi, majerankiem i papryką. Na patelnię, na której smażyły się polędwiczki dodaję ok 2 łyżek masla i rumienię pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, zdejmuję patelnię z ognia, dodaję bulkę tartą (tyle bułki żeby powstała wilgotna masa), solimy ją , pieprzymy i doprawiamy tymiankiem i rozmatynem. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układamy polędwiczki, smarujemy grubo musztardą, a z przygotowanej wcześniej masy formujemy skorupkę. Zapiekamy 30 min w 180 stC. Aby przygotować sos, należy rozpuścić pozostale masełko, dodać sok cytrynowy, natkę pietruszki, tymianek i rozmaryn. Po upieczeniu pokroić polędwiczki w plasterki i polać sosem cytrynowym. Podkreślam, ze sos jest bardzo ważnym dodatkiem, gdyż nadaje niezwykły smak całej potrawie! Podawać np. z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z sałaty lodowej i pomidorów. Smacznego!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.