Skocz do zawartości

Ile zapłaciłbyś za smacznego?  

44 użytkowników zagłosowało

1. 1.

• 2,44 z?/miesi?c
      9
    • 10,98 z?/rok
      26
    • ani grosza - smaczny jest do niczego
      1
    • ani grosza - znajd? sobie przepisy gdzie indziej
      8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jest to już moje drugie podejście do tematu, ale cóż - zaryzykuję... :) Chciałabym podzielić się z Wami pewną myślą. Otóż ze względu na coraz większą liczbę użytkowników serwisu rosną koszty jego utrzymania. Jak zauważyliście już wprowadziłam ograniczenia w oglądaniu pełnowymiarowych zdjęć. Nie reklamuję już serwisu tak bardzo, gdyż po prostu - większa liczba użytkowników spowodowałaby bardzo wolne działanie serwisu, jeżeli nie wyłączenie. Wprowadzam coraz więcej reklam. To wszystko powoduje utrudnienia w korzystaniu ze SMACZNEGO. Dlatego też uważam, że wyjściem z sytuacji jest wprowadzenie opłat za korzystanie z pewnych części serwisu. Opłata ta miałaby również charakter wsparcia twórców serwisu - to znaczy - wykorzystując przepisy z serwisu dopłacisz do nich ułamek ceny (np. 1 czy 2 zł miesięcznie) Użytkownik który zapłaciłby abonament: - miałby dostęp do pełnowymiarowych zdjęć; - nie musiałby oglądać reklam; - mógł brać udział w konkursach z nagrodami - co tydzień otrzymałby przeznaczony tylko dla abonamentowych użytkowników, sprawdzony przepis kulinarny - no i pomógłby nam utrzymywać serwis, zapłacił za czas który w to wkładamy. Cena byłaby niższa niż jakiejkolwiek gazety z przepisami. Moja propozycja to 2,44 zł/miesiąc lub 10,98 zł/rok - płatne SMS, kartą lub przelewem. Taka kwota nie dosyć, że pozwoliłaby mi utrzymać serwis, zwiększyć szybkość jego działania, dała czas na wypróbowywanie nowych przepisów i wprowadzanie ich na stronę. Mogłabym znowu reklamowac serwis i sprowadzać więcej użytkowników, którzy dostarczali by nam nowych przepisów. Wiem - internet ma być bezpłatny, jak tu będzie płatne to pójdziecie gdzie indziej - to wiem, ale czy faktycznie nie warto by zapłacić za to co daje Wam smaczny? Czy te materiały nie są nic warte? Co o tym myślicie - proszę o rzeczowe opinie i oddanie głosu w sondzie. Pozdrawiam wszystkich Dorota

• Odpowiedzi 38
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Myślę,że to całkiem rozsądny pomysł, taka opłata abonamentowa. A koszt , kóry proponujesz jest naprawde niewielki. jestem za.

Opublikowano

A mnie ta propozycja nieco martwi. Zarabiam niewiele i po prostu często (z całym szacunkiem dla Doroty i strony) będzie mi szkoda wydać kasę. Poza tym internet mam tylko w pracy w której mam zakaz korzystania z płatnych stron......

Opublikowano

Nie martw się Jaguar - to co jest zostanie tak jak było. Abonament opłacisz jak będziesz chciał oglądać duże zdjęcia, pozbyć się reklam, czy dostawać dodatkowe przepisy.

Gość sklerenchyma
Opublikowano

z całym szacunkiem dla Twórczyni - jeśli będzie płatna poprzestanę na stronie gotowanie.wkl.pl . Pozdrawiam!

Gość Naitsabe
Opublikowano

Witam. Myślę że to doskonały pomysł. Doskonale wiem jak ciężko utrzymać coraz to rozwijający się serwis internetowy. Sam uwielbiam gotować..... i uważam że ten serwis jest jednym z najlepszych nawiązujących do tematyki kulinarnej. Więc nie mam nic przeciwko temu by wspomagać roczną kwotą 10,98zł. Za cały rok taka kwota nie powinna sprawiać problemu..... Pozdrawiam.

Opublikowano

Strona jest super i zdaje sobie sprawę ile czasu i zaangażowania wymaga aby była na takim poziomie .Cena 2,44 tez nie jest wygórowana.Jednak proponowała bym symboliczną złotowkę [jeżeli nie może byc bezpłatna] i ma to poprawić funkcjonowanie strony.Nie zapominajmy, że wiele uzytkowników tej strony dzieli się swoimi przepisami, zdjeciami ,doświadczeniem zupełnie bezinteresownie i trochę dziwne wydaje się ,że mieli by też za to płacić.A ta złotówka naprawdę była by i symboliczna i poprawila by sytuację.Pozdrawiam

Opublikowano

nie zaplace ani grosza, jest wiele innych stron kulinarnych, ktore maja rownie smaczne i niedrogie przepisy, sa czesto odwiedzane przez uzytkownikow i jak dotad nie sa platne... mam nadzieje ze ten dziwaczny pomysl z wprowadzeniem oplat nie dojdzie jednak do skutku....

Opublikowano

Witam! Według mnie propozycja jest do przyjęcia - głównie dlatego, że praktycznie nic się nie zmieni dla tych, którzy nie będą płacić abonamentu Nie można będzie oglądać dużych zdjęć? Trudno :) Zbyt dużo reklam? A gdzie ich teraz nie ma? :D Życzę Smacznemu powodzenia i serdecznie pozdrawiam :roll: :) :roll:

Opublikowano

Nie rozumiem dlaczego opłaty są dziwaczne :) Płacimy w życiu za różne rzeczy i jakoś z tym żyjemy - ja np. mając stronę płacę za serwer,domenę. Muszę to robić jak chcę ją dalej mieć.

Tak czy inaczej - opłata będzie nie za korzystanie z serwisu, lecz za dodatkowe funkcje - jak pisałam: duże zdjęcia, brak reklam, konkursy, niepublikowane przepisy na maila. Będzie to w zasadzie miało charakter wsparcia serwisu. Pieniądze te zostaną wykorzystane w taki czy inny sposób na rozwijanie serwisu - wprowadzanie nowych niespotykanych gdzie indziej możliwości.

Już teraz jestem wdzięczna tym, którzy mimo wszystko zdecydują się na takie wsparcie. Oczywiście wcale nie odwracam sie od innych - zapraszam wszystkich na www.smaczny.pl :roll:

W Polsce niestety jest taka opinia, że wiadomości nie są nic warte - jest to mylne przekonanie - dla mnie te przepisy są cenne - każdy z nich wykonałam, niektóre kilka razy - to też kosztuje - również wykonanie grafiki do strony, zdjęć, programu strony, jej umieszczenie w internecie, rozreklamowanie. I to są koszty, które ponoszę tylko ja - mimo iż korzystamy z tego wszyscy. Jeżeli uważacie, że chce zedrzeć z Was te 1 czy 2 zł miesięcznie to nie mogę się z Wami zgodzić.

Pozdrawiam wszystkich czytelników SMACZNEGO.

Opublikowano

Witam! Przykro mi, ale jestem negatywnie nastawiona do propozycji opłat za korzystanie z niektórych możliwości SMACZNEGO. Jeżeli opłaty staną się faktem zrezygnuję z zaglądania na stronę. Oburza mnie sposób, w jaki większpść właścicieli stron sobie poczyna. Najpierw pojawia się fajna strona, przyzwyczajam się, zaglądam coraz częśćiej i wtedy jak grom z jasnego nieba spada wiadomość,że będzie płatna. Już dwa razy tak mnie załatwiono, teraz zapowiada to SMACZNY. Nie lubię tego i nie będę korzystać, sorry.