iwona30 Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Składniki: 1 kg mąki 6-7 dkg drożdży - rozpuścić w mleku dodać troszkę mąki i zrobić rozczyn odstawić do wyrośnięcia 1/2 kostki margaryny - rozpuścić 4 - 5 łyżek cukru 4 łyżki oleju 4 jajka cukier waniliowy 2 szklanki mleka zimnego Wykonanie: Jajka ubić w mikserze z cukrem i cukrem waniliowym jak już będą ubite dodać rozczyn z drożdży i mleko, wszystko wlewamy do mąki nie wyrabiamy długo tylko tak aby się połączyły składniki jeżeli ciasto będzie troszkę wolne to dosypujemy mąkę nie za dużo żeby nie zagnieść ciasta na końcu wlewamy margarynę i olej wyrabiamy tak aby margaryna weszła w ciasto posypujemy wierzch ciasta mąką nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Stolnicę posypujemy mąką i chwileczkę wyrabiamy aż pokarzą się takie pęcherze jeśli będzie się kleić do rąk to podsypujemy mąką. Ciasto drożdżowe robię zawsze wolniejsze bo wtedy wychodzi naprawdę dobre. Z tego ciasta robię wszystko bułeczki, rogaliki, pączki tylko dodaje olejek pomarańczowy żeby pachły, bułke z kruszonką a nawet pizze tylko wtedy nie dodaje cukru i zmniejszam porcje. Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł ten przepis zawsze mi wychodzi. Polecam. :) Cytuj
iwona30 Opublikowano 17 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 A oto drożdżówki jakie wychodzą z tego przepisu. Może ktoś się skusi zrobić tę drożdżówkę polecam jest bardzo łatwa w zrobieniu i naprawdę dobra :P Cytuj
Justyna.K Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 drożdżówki jak malowane od samego patrzenia aż się chce schrupać :P Cytuj
andy8 Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 Mnie też się bardzo podobają :P Cytuj
iwona30 Opublikowano 18 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 Wczoraj były drożdżówki a dzisiaj coś na obiad z tego samego przepisu tylko dodana do ciasta przyprawa do pizzy i troszkę startego sera. 1 - przed pieczeniem 2 - po upieczeniu 3 - gotowe do jedzenia Cytuj
iwona30 Opublikowano 17 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 Podnoszę temat drożdżówek może będzie ktoś miał ochotę upiec rogaliczki. Polecam. Cytuj
ina12 Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 Iwonko Twoje wyroby z tego ciasta są wyśmienite. Pozdrawiam Cytuj
minia51 Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 Wspaniałe! Szkoda że nie potrafię nic upiec na drożdżach z wyjątkiem "Drożdżówki bez urabiania" z przepisu Iny (bardzo dobra), ale oko pocieszę patrząc na Twoje wypieki. Cytuj
iwona30 Opublikowano 18 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 Minia51 spróbuj zrobić to ciasto a zobaczysz że nie pożałujesz ono zawsze wychodzi jest łatwe do zrobienia bo nie trzeba długo wyrabiać wystarczy że się składniki połączą razem i gotowe. Polecam. Cytuj
viola32 Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2008 Drozdzowki piekne a rogaliki jak malowane :) Cytuj
iwona30 Opublikowano 18 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Polecam to ciasto drożdżowe na pączki jest bardzo dobre jutro będę robiła z tego ciasta pączki to wstawię zdjęcie. Cytuj
iwona30 Opublikowano 19 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 A tak wyglądają pączki z tego przepisu. Cytuj
1bubcia36 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 o rety jakie przecudne słodkości,nie zostaje nic innego jak upiec i rozkoszowac sie smakiem :) Cytuj
magdalena7 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Witam, zamierzam wypróbować Twój przepis:) Chodzi mi o rogaliki, bo jak patrzę na to zdjęcie, to ślinka kapie Mam tylko pytanie, czy na drugi dzień, są one nadal świerze, tzn. zachowują miękkość? Mam podobny przepis na ciasto drożdżowe, też jest pyszne, ale niestety na drugi dzień nie da się jeść, smakuje jak tygodniowe. Czekam na szybką odpowiedź. Pozdrawiam!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi