aga_92 Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2007 ... RAHATUKU Witam! Niedawno usłyszałam o czymś, co wygląda (i podobno smakuje) niesamowicie, ale nie wiem, co to jest. Mianowicie chodzi mi o Rahatuku (bądź pisane inaczej). Gdyby ktoś wiedział, co to jest, gdzie to można kupić bądź ja wykonać - byłabym OGROMNIE WDZIĘCZNA Pozdrawiam i życzę miłego wieczorku :) Agusia Cytuj
basga Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Mnie ta nazwa kojarzy się z chlebem tureckim ale dlaczego to nie wiem,wieki temu był u mamy jakiś przepis o tej nazwie ale napewno nie taki jak wyszukałam w necie na chleb turecki. Wydaje mi się,że to nawet nie było ciasto. Cytuj
Basia K Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2007 To wyszperalam w internecie : rachatłukum (tur.-osm. z ar. rahat halkum ‘ukojenie gardła’) spoż. wyrabiany ze skrobi pszennej i cukru słodki przysmak wschodni podawany w postaci kostek oprószonych cukrem pudrem zwykle o smaku owocowym i konsystencji galaretki. Znalazlam tez przepis,jak to zrobic w naszych warunkach,ale byly negatywne komentarze,wiec sobie go odpuscilam. Cytuj
basga Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Właśnie to pamiętam...jadłam to ale smaku nie pamiętam,to było ze 25 lat temu... Cytuj
Basia K Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Znalazlam na forum Wizaz.pl takie dwa przepisy (mam nadzieje,ze moge je tu wkleic :)??: ) SKŁADNIKI: - 45 dag cukru; - 1 i 1/4 szklanki wody; - 1 duża łyżka aromatu cytrynowego; - 8 łyżek mąki ziemniaczanej; - ok. 4 łyżek zimnej wody; - olej; - cukier puder Cukier wymieszać z wodą, cały czas mieszając podgrzewać do zagotowania. Gotować na średnim ogniu około 20 minut, aż powstanie gęsty syrop. Zdjąć z ognia. Aromat wymieszać z 4 łyżkami wody i mąką ziemniaczaną. Do syropu wlewać powoli mąkę z aromatem. Mieszać do uzyskania przezroczystej, gęstej masy. Masę wylać do małej wysokiej formy wysmarowanej olejem i pozostawić w chłodnym miejscu na noc. Uzyskaną galaretkę pokroić w kostkę, obtoczyć w cukrze pudrze. inna wersja: - zagotować 25 dag cukru i 1/2 szkl. soku wiśniowego - do gęstniejącego syropu dodać sok z 1/2 cytryny, stale gotować na małym ogniu - powoli dodawać 5 dag mąki ryżowej wymieszanej w 1/2 szkl. zimnej wody, ciągle mieszać - dodać 5 dag siekanych orzechów włoskich - stolnicę posypać grubo 1/4 szkl. cukru pudru - wyłożyć na to gęsty, stygnący syrop - posypać 1/4 szkl. cukru pudru, rozprowadzić po całej powierzchni - wałkować na placek gr. 1,5 cm, kroić w romby, kostkę - podsuszyć w letnim piekarniku Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi