Gość an_kubus Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Potrzebujecie: - 6 jajek + jedno dodatkowe - paczkę ciasta francuskiego (polecam firmy FROSTA) - natkę pietruszki - ok. 0,5 kg pieczarek - cebula - żółtko Na samym początku wyciągamy ciasto francuskie z zamrażalnika, aby rozmroziło się w temperaturze pokojowej. Pieczarki kroimy w małą kosteczkę i smażymy z cebulą. Po usmażeniu, odkładamy je do miski i czekamy aż przestygną. Gdy są już chłodne, mieszamy je z pietruszką i jednym dodatkowym jajkiem. Jajka gotujemy (10 min.), schładzamy i obieramy ze skorupek. Cisto francuskie dzielimy na sześć części ( jeśli kupiliście ciasto franc. firmy frosta, to po prostu wyciągacie po jednym kawałku na każde jajko) i wałkujemy. Kiedy ciasto będzie cienkie, kładziemy do na środku porcję farszu z pieczarek, a na nim ustawiamy jajko. Brzegi ciasta zwijamy tak, aby powstała koperta i układamy na blasze. Kiesy wszystkie pakieciki z jajkiem są gotowe, smarujemy je żółtkiem na pędzelku. Na koniec wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. ok 170 stopni, aż będą złote. I gotowe :) Smacznego ! ! ! Cytuj
Dorota Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2011 Witam, zrobiłam takie pakieciki z jakiem, na ciepło są pycha :) Pozdrawiam autorkę i dziękuję za przepis :) Cytuj
Dany Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2011 Przekąska nieźle wygląda i z opisu wynika, że nie jest specjalnie trudna do wykonania, co dla mnie jest wielkim plusem, bo kiepsko sobie radzę w kuchni. Ile tak mniej więcej czasu zajęło Wam zrobienie tej pyszności? Cytuj
Dorota Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2011 Zajęło mi to około 60 minut + 25 minut pieczenia. Powodzenia i smacznego :) Cytuj
Dany Opublikowano 21 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2011 Dzięki za odpowiedź, teraz już nic nie stoi na przeszkodzie, żebym mógł zrobić tą przekąskę :) Cytuj
omega Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Ale o co chodzi z tym dodatkowym jajkiem do farszu? surowe czy ugotowane? Cytuj
Dorota Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2012 To dodatkowe jajko dodajemy surowe do pieczarkowego farszu i razem mieszamy, ma ono za zadanie skleić składniki farszu, powodzenia :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.