rudzik Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Jestem nowym użytkownikiem tego forum więc na przywitanie chciałabym podzielić się z Wami przepisem na makowiec napewno sprawdzonym Podam składniki: 1kg.mąki, 1 paczka drożdży, 1 margaryna (palma), szklanka cukru, szczypta soli,1 jajko, 1,5szkl. ciepłego mleka no i oczywiście mak Dla leniwych :) dwie puszki gotowej masy makowej lub 0,5 kg suchego maku (sparzyć przekręcić przez maszynkę z dodatkiem cukru)WYKONANIE:Wsypać mąkę do niej dodać rokruszonedrożdze, rozpuszczoną margarynę(lekko ciepłą), cukier, sól, jajko, i mleko Szybko wyrobić. Nie czekając aż wyrośnie tylko od razu podzielić na trzy częsci każdą z nich rozwałkować posmarować masą makową zwinąc w rulon Włożyć do blaszek najlepiej keksowych ale niekoniecznie łączeniem w dól posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec Ja piekę w temp.170 trzy blaszki jednocześnie około 50 min Smacznego Cytuj
mac51 Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zrobiłem z połowy składników podanych przez "rudzika".Naprawdę prosta i szybka robota.Smaczny :) Ps.Dałem puszkę gotowej masy (850g) :D Cytuj
rudzik Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Dzięki za zaufanie i za zdjęcie to podnosi apetyt i chęć wykonania :) SMACZNEGO Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.