karola91 Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wody Ubić białka. Dodać cukier, następnie dodawać po jednym żółtku , dodać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać, wlać wodę i tez delikatnie wymieszać. Podpiec około 15 minut w 150-180 stopniach. Budyń: 1kg jabłek 0,75l wody 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru Jabłka obrać, pokroić na w kostkę (nie za drobną, żeby podczas gotowania nie zrobiła się ciapa) Ugotować 0,75l wody z 4 łyżkami cukru, wrzucić kawałki jabłek, i ugotowac kompot. Podgotować jeszcze troche by jabłka zmiękły, ale żeby nie zrobił się dżem. Odlać niepełną szklankę kompotu, wymieszać w niej budynie i wlać do gotującego się kompotu. Ugotować budyń. Wyłożyć na podpieczony biszkopt. Posypka kokosowa: 100g masła 100g cukru 200g kokosu 2 jajka W garnku małym roztopić masło, dodać cukier, odstawić z gazu, dosypać wiórki kokosowe, i dodać 2 całe jajka, wymieszać i wyłożyć na budyń. Rozgrzać piekarnik do 200-220 stopni i włożyć do niego ciasto całe na około 10-15 minut. (aby wiórki się zarumieniły). Ostudzić i jeść, mozna podawac z bita śmietaną. Autorka tego przepisu jest marghe Robiłam je pierwszy raz. Jabłka pokroiłam na za duże kawałki, bo nie chciałam żeby zrobil się dzem. Ale i tak było pycha:D W oryginale było, żeby ugotować kompot, odcedzic jabłka i wyłożyć na biszkopt, potem sam budyń. Ale sposób który ja podałam jest łatwiejszy, a efekt wychodzi ten sam. Ciasto nie należy do zbyt słodkich, jest delikatne w smaku, lekkie. Najlepszym dowodem na to, że ciasto jest pyszne jest fakt, że mój tata i dziadek sami zjedli prawie pół blachy jeszcze ciepłego ciasta…ale byłam z siebie dumna:D jabłka można zastąpić innymi owocami, np. brzoskwiniami (wtedy do soku z brzoskwiń dolewamy tyle wody by wyszło 0,75 l). Smacznego :) Cytuj
andy8 Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Karolka fajny przepis a jakie smakowite zdjecie Cytuj
apsik Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Karola ja też uważam że ciasto to jest smaczne,robię często z wiśniami,polecam do wypróbowania. POZDRAWIAM -ELA. Cytuj
ina12 Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Polecam ciasto jest bardzo smaczne podałam podobny przepis z zdjęciem " Jabłecznik z budyniem i kruszonką kokosową" Cytuj
andy8 Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Ineczko teraz dopiero zauważyłam ze ten przepis Karolki jest bardzo podobny do twojego trochę proporcje się różnią :) Cytuj
karola91 Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 przyznam sie szczerze że jak zamieszczam nowy przepis to nie patrze, czy był on juz zamieszczony czy nie :D (z lenistwa po prostu:) ale skoro mowicie że proporcje się nieco różnią, to zbyt wielkiej gafy nie popełniłam :) Cytuj
Wiolka Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Karola świetny przepis polecam go, ja mam podobny pod nazwą jabłecznik z kokosem różni się od Twojego składnikami i kolejnością robienia.Pozdrawiam. :) :D :D Cytuj
ina12 Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Karola zapewniam Cię że żadnej gafy nie popełniłaś, wszystko jest w należytym porządku. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.