Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj robię CAPPUCINO-ulubione ciasto mojej rodzinki.

Podaję wam przepis, który dostałam od koleżanki. Naprawdę polecam.

Składniki:

8 jajek

3 łyżki żelatyny

3/4 szklanki cukru

1 szklanka cukru pudru

1 szklanka mąki

1 opakowanie-cukier waniliowy

1 „okrągłe” masło roślinne

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 szklanki mleka w proszku(sypkie, nie granulowane)

2 serki homogenizowane waniliowe

2 duże opakowania kawy cappuccino

2 opakowania okrągłych biszkoptów

BISZKOPT:

4 jajka ubić z 3/4 szklanki cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać łyżką. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w 180 st.-wstawić do nagrzanego piekarnika.

KREM:

1 całe jajko + 3 żółtka + cukier puder ubić na puch. Masę jajeczną dodawać stopniowo do masła roślinnego. Następnie dodać mleko w proszku i serki. Na końcu (po ostudzeniu)dodać rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody żelatynę.

PONCZ:

Kawę cappuccino rozpuścić w 3 szklankach wody i ostudzić.

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Biszkopt przekroić na dwie części. Jedną część nasączyć kawą (lekko polewać łyżką), na nią wyłożyć połowę kremu. Na krem poukładać nasączone w kawie biszkopty. Następnie położyć drugą część biszkoptu, nasączyć kawą, na nią krem i biszkopty nasączone w kawie. Schłodzić.

Smacznego!

Opublikowano

Robię bardzo podobne ciasto tylko z większą ilością serków,bez żelatyny i z mlekiem granulowanym.Ciasto faktycznie jest super.Wilgotne, lekkie, po prostu pycha.

Opublikowano

Zrobiłam cappucino w "postaci" tortu. Na wierzchu ułożyłam truskawki i zalałam tężejącą galaretką. Tort zniknął w ekspresowym tempie. Załączam 3 fotki. Pozdrawiam

post-5660-1177271706_thumb.jpg

post-5660-1177271767_thumb.jpg

post-5660-1177271786_thumb.jpg

Opublikowano

:arrow:  O prosze i następne pysznści ,i jak tu można schudnąć jak co kawałek to nowy smakołyk ,przepysznie to wygląda chyba się na któryś skuszę. :grin: :grin:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.