Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piękny torcik upiekłaś Kasiu!!! Gratuluję! Na pewno jest smaczny. Pozdrawiam Cię serdecznie. Renata :arrow: :grin: :grin:

Opublikowano

Kasiu podaję Tobie przepis na tort z truskawkami i smietaną, czy o takim myślałaś? Upiec biszkopt. 1/2 l kremówki 1 łyżka żelatyny 15 dag cukru pudru Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, ubić kremówkę, dodać cukier puder i ubijać dalej, dodać żelatynę i zmiksować. Część kremu odłożyć , do pozostałej części dodać pokrojone truskawki. Galaretkę rozpuścic i zostawić do wystygnięcia. Przekroić biszkopt, wyłożyć śmietanę z truskawkami na to drugą część biszkoptu następnie odłożoną śmietanę na to połówki truskawek i wcisnać je w krem i zalać galaretką. Biszkopt powinnaś upiec w mniejszej tortownicy. Ja nie raz robię tak piekę biszkopt w tortownicy 30 cm na niego wykładam przygotowaną śmietanę tak jak podałam wyżej na nią truskawki i zalewam galaretką. Kasiu ja myślałam cały czas o tym torcie a dopiero dzisiaj przyszło mi na myśl jednak problem który mam robi swoje, przepraszam. Pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano

:arrow:   Witaj Kasiu tem tort jest piękny no i napewno smaczny ale ja w tej chwili doszłam do wniosku że"powinno się zabronić pokazywania takich pyszności bo można dostać bóli brzucha,zwłaszcza jak ktoś jest takim łasuchem na torty jak ja.

Opublikowano

Halinko dziękuję za przepis. O taki mi chodziło tylko, że ze zmiksowanymi truskawkami. Wiolu to mój pierwszy i jeszcze długa droga aż będą idealne te moje torty. Przyznać muszę, że w smaku super tylko za mocno go nasączyłam gorzałką + sok z wiśni. Policzki miałam purpurowe... :arrow:

Opublikowano

Kasiu-mam taki przepis na masę truskawkową: 0.5kg mrożonych truskawek 1 masło 1 żółtko 0.5 szkl cukru alkohol do smaku Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem,pod koniec powoli dodając alkohol. Z truskawek odlać sok i użyć go do nasączenia ciasta a truskawki rozgnieść i stopniowo dodawać do masy.

Opublikowano

Dziękuje Basiu za przepis. Choć nie preferuję kremów z masłem tylko na śmietanie w połączeniu z Halinki przepisem wyjdzie mi to, o co mi chdziło. Dziękuje

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Ale śliczny torcik!!! Ja tak na dobrą sprawe dopiero zaczynam swoją przygode z kulinariami... piekłam już wiele ciast ale tortu jeszcze samodzielnie nie robiłam. Ten wygląda apetycznie i zachęcająco. Na pewno się skuszę :D Trzeba zrobić wrażenie na Teściowej :-) Dzięki za przepis i pozdrawiam cieplutko :-)