zuziorek Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Miałam ochotę na tort truskawkowy na smietanie ale nie uzyskałam porady. Więc posłużyłam sie moim przepisem na łaciate ciasto: https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=3205&hl= i powstał mój torcik Cytuj
renigliwice Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Piękny torcik upiekłaś Kasiu!!! Gratuluję! Na pewno jest smaczny. Pozdrawiam Cię serdecznie. Renata :arrow: :grin: :grin: Cytuj
zuziorek Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Dziękuje Reniu! Staram sie rozwijać kulinarnie, między innymi dzięki Tobie poszerzam swoją ksiązkę kulinarną. Pozdrawiam! Cytuj
ina12 Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Kasiu bardzo ładny torcik, z dnia na dzień coraz większe postępy robisz gratuluję i pozdrawiam. Cytuj
basga Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Kasiu...śliczny!Te wiśnie i ta śmietana to muszą obłędnie smakować. Cytuj
apsik Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Ale mi Kasiu narobiłaś apetytu,pięknie wygląda i myślę że super smakuje i kto tu kiedyś pisał,że nie umie piec. Pozdrawiam bardzo gorąco :arrow: :grin: Ela. Cytuj
ina12 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Kasiu podaję Tobie przepis na tort z truskawkami i smietaną, czy o takim myślałaś? Upiec biszkopt. 1/2 l kremówki 1 łyżka żelatyny 15 dag cukru pudru Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, ubić kremówkę, dodać cukier puder i ubijać dalej, dodać żelatynę i zmiksować. Część kremu odłożyć , do pozostałej części dodać pokrojone truskawki. Galaretkę rozpuścic i zostawić do wystygnięcia. Przekroić biszkopt, wyłożyć śmietanę z truskawkami na to drugą część biszkoptu następnie odłożoną śmietanę na to połówki truskawek i wcisnać je w krem i zalać galaretką. Biszkopt powinnaś upiec w mniejszej tortownicy. Ja nie raz robię tak piekę biszkopt w tortownicy 30 cm na niego wykładam przygotowaną śmietanę tak jak podałam wyżej na nią truskawki i zalewam galaretką. Kasiu ja myślałam cały czas o tym torcie a dopiero dzisiaj przyszło mi na myśl jednak problem który mam robi swoje, przepraszam. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
wiola344 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2007 :arrow: Witaj Kasiu tem tort jest piękny no i napewno smaczny ale ja w tej chwili doszłam do wniosku że"powinno się zabronić pokazywania takich pyszności bo można dostać bóli brzucha,zwłaszcza jak ktoś jest takim łasuchem na torty jak ja. Cytuj
niuniaczek Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2007 zgadzam sie z Wiolą344 - teraz nie mogę o niczym innym myśleć, pozdrawiam, Cytuj
zuziorek Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Halinko dziękuję za przepis. O taki mi chodziło tylko, że ze zmiksowanymi truskawkami. Wiolu to mój pierwszy i jeszcze długa droga aż będą idealne te moje torty. Przyznać muszę, że w smaku super tylko za mocno go nasączyłam gorzałką + sok z wiśni. Policzki miałam purpurowe... :arrow: Cytuj
basga Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Kasiu-mam taki przepis na masę truskawkową: 0.5kg mrożonych truskawek 1 masło 1 żółtko 0.5 szkl cukru alkohol do smaku Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem,pod koniec powoli dodając alkohol. Z truskawek odlać sok i użyć go do nasączenia ciasta a truskawki rozgnieść i stopniowo dodawać do masy. Cytuj
zuziorek Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Dziękuje Basiu za przepis. Choć nie preferuję kremów z masłem tylko na śmietanie w połączeniu z Halinki przepisem wyjdzie mi to, o co mi chdziło. Dziękuje Cytuj
Kaliope Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 Ale śliczny torcik!!! Ja tak na dobrą sprawe dopiero zaczynam swoją przygode z kulinariami... piekłam już wiele ciast ale tortu jeszcze samodzielnie nie robiłam. Ten wygląda apetycznie i zachęcająco. Na pewno się skuszę :D Trzeba zrobić wrażenie na Teściowej :-) Dzięki za przepis i pozdrawiam cieplutko :-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.