megii80 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 ciasto: 60 dag mąki 3/4 szk cukru 1 op. cukru waniliowego 20 dag margaryny 2 żółtka + 1 jajko 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyzeczki sody polewa orzechowa: 15 dag margaryny 25-30 dag posiekanych orzechów włoskich 4 łyżki cukru 4-5 łyżki miodu krem I 1 op budyniu śmietankowego (najlepiej na 3/4 l mleka) ugotować budyń wg przepisu zużywając o 1/3 mleka mniej, niż podano w przepisie krem II puszka mleka skondensowanego słodzonego - gotować 3 godziny wykonanie: ciasto - zagnieść składniki i podzielić na 3 części - 2 upiec, a na trzecia wylać gorącą polewę orzechową i również upiec ok 10-15 min na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć ciepły krem budyniowy, przykryć drugim na który nałożyć karmel z mleka i na wierzch połozyć ciasto z polewą orzechową. najlepiej smakuje na drugi dzień. bardzo gorąco polecam PS ja jeszcze lekko nasączam te placki (woda, cukier, sok z cytryny , alkochol) można także dodać mniej cukru bo ciacho jest naprawdę słodziutkie Cytuj
apsik Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Ciacho jest bardzo smaczne,polecam. A tak przy okazji witam cię na forum Megii ,pozdrawiam i czekam na inne przepisy. Cytuj
EWA1992 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Tak to prawda ciasto snikers jest bardzo dobre. Tylko,że słodkie osobiście nie robiłam ale jadłam u znajomej :arrow: . Ale chyba czas najwyższy sameme zrobić ale mam pytanie czy ciasta należy upiec tylko w 15 minutach i w jakiej temperaturze? Pozdrawiam Ewa. Cytuj
megii80 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 prawdę mówiąc ja piekę tak na oko :arrow: tzn musi się zarumienić i najlepiej sprawdzić patyczkiem , piekę w temp. 180C gorąco wszystkich pozdrawiam Cytuj
ania26077 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 To ciasto jest pyszne :arrow: Ja piekłam już kilka razy i jeszcze nam się nie znudziło Dodaje tylko mniej cukru bo mleko skondesowane jest bardzo słodkie Cytuj
Jolanta Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Witam cie Megii mam pytanie czy do gotowego budyniu dodajesz maslo i robisz z tego mase budyniowa :razz: Pozdrawiam :razz: [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
megii80 Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 nie , to jest tylko sam budyń w miarę gęsty na tyle by sie dał rozsmarować. Cytuj
Jolanta Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Megii jeszcze jedno jak ugotowac to mase orzechowa bo nie napisalas?Prosze o szybka odpowiedz bo dzis je chce upiec bo juz jada do mnie goscie!! :razz: Pozdrawiam! Cytuj
megii80 Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 przepraszam że tak późno odpowiadam ale nie miałam innej możliwości :razz: polewa jest bardzo prosta do garnka najlepiej o grubym dnie wrzucamy wszystkie składniki i smażymy dosłownie parę minut aż sie margaryna i miód oraz cukier rozpuszczą i trochę zgęstnieją. trzeba pamiętać żeby rozkładać na surowe ciasto jeszcze ciepłą polewę bo bardzo szybka twardnieje jeszcze raz bardzo przepraszam za spóźnienie pozdrawiam Cytuj
Jolanta Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 Megii nic sie nie stalo, ze tak pozno odpisalas jakos sobie poradzilam zrobilam po swojemu czli upieklam biszkopt na to mase budyniowa nastepnie karmel z orzechami i na koniec bita smietana-pycha, bo nie moglam czekac tak jak pisalam rodzinka juz jechala do mnie z Polski. :razz: Taki im smakowalo ze nie zdazylam zrobic zdjecia ze pokazac mojego snikiersa ale sie postaram przy najblizszej okazkji.Pozdrawiam :razz: Cytuj
apsik Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 Robiłam już to ciasto z orzechami włoskimi i tak się zastanawiam czy nie użyć następnym razem orzeszków ziemnych,co wy na to. :razz: Cytuj
basga Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 Elu-jeśli już ziemne to napewno nie solone! :razz: Cytuj
Jolanta Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 Apsik! ja wlasnie robilam z orzechami ziemnymi nie solonymi i mysle ze sa najlepsze o przeciez '' baton snikier '' jest z tym orzeszkami.I jeszcze jedno do budyniu dodalam maslo bo normalny sam budyn nie trzyma sie ciasta to taka moja rada.Pozdrawiam :razz: [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
apsik Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 Dzięki Jolu za radę,skorzystam z niej napewno,pozdrawiam Ciebie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.