Olwia Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Witajcie. Zupa grzybowa z suszu przypomniała mi o barszczu, który w naszym domu podaję na Wigilię. Jest pyszny i bije wszelkie rekordy popularności w naszej rodzinie :grin: . Grzyby suszone (np podgrzybki, ale inne też są OK) Żurek z butelki Czosnek - kilka ząbków Cebule (2 lub 3 jak kto woli, w moim domu im więcej cebuli tym lepiej) Śmietana 18% Sól, pieprz Olej Ziemniaki do podania z barszczem Grzyby namaczamy w zimnej wodzie na kilka godzin (można zalać na noc). Gdy woda nabierze ciemnego koloru (i piękny zapach rozejdzie się po kuchni :grin: ) przelewamy całość do garczka, uzupełniamy wodę i gotujemy aż grzybki będą miękkie. W tym czasie ciachamy w kostkę kilka cebul i szklimy na oleju. Wyjmujemy grzybki i tniemy na mniejsze kawałki a następnie wrzucamy z powrotem do gara. Dalej dodajemy przeciśnięty czosnek, żurek z butelki (ilość wg indywidualnego smaku), zeszkloną cebulkę (łyżkę zostawić do ziemniaków), sól i pieprz i chwilę gotujemy. Na koniec wyłączamy i zaprawiamy śmietaną. Podajemy z osobno ugotowanymi i utłuczonymi ziemniakami wymieszanymi z resztą zeszklonej cebulki. Można nieco obniżyć koszty barszczu podsmażając pieczarki razem z cebulą - wtedy wystarczy niewiele suszonych grzybów, które jak wiemy tanie nie są. Jednak nawet mała ich ilość zapewni pyszny smak i aromat. Smacznego :arrow: Cytuj
bernadettt Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Uwielbiam ten barszczyk,a na wigilię faktycznie smakuje najlepiej.Mniam.Ja dodaję suszone grzybki przemielone wcześniej przez maszynkę.Nie ma tego efektu "gumowatego grzyba" dzięki temu.To jest moje ulubione danie wigilijne.Skromne,a jakże pyszne :arrow: :grin: :grin: Cytuj
Olwia Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Hahaha, mówiłam, że ten barszczyk bije rekordy popularności! :grin: Widzę, że nie tylko w mojej rodzinie. Wiesz Beniu, może to niezły pomysł zmielić grzybki a np. pieczarki mogą "robić" za grzyba od strony wizualnej (niektórzy lubią widzieć grzyba w barszczu grzybowym :arrow: ). Chociaż wydaje mi się, że jak się dobrze grzybki dogotuje to nie ma wrażenia gumy... No ale jak już ktoś mądrze powiedział, o gustach się nie dyskutuje :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.