Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Zupa grzybowa z suszu przypomniała mi o barszczu, który w naszym domu podaję na Wigilię. Jest pyszny i bije wszelkie rekordy popularności w naszej rodzinie :grin: . Grzyby suszone (np podgrzybki, ale inne też są OK) Żurek z butelki Czosnek - kilka ząbków Cebule (2 lub 3 jak kto woli, w moim domu im więcej cebuli tym lepiej) Śmietana 18% Sól, pieprz Olej Ziemniaki do podania z barszczem Grzyby namaczamy w zimnej wodzie na kilka godzin (można zalać na noc). Gdy woda nabierze ciemnego koloru (i piękny zapach rozejdzie się po kuchni :grin: ) przelewamy całość do garczka, uzupełniamy wodę i gotujemy aż grzybki będą miękkie. W tym czasie ciachamy w kostkę kilka cebul i szklimy na oleju. Wyjmujemy grzybki i tniemy na mniejsze kawałki a następnie wrzucamy z powrotem do gara. Dalej dodajemy przeciśnięty czosnek, żurek z butelki (ilość wg indywidualnego smaku), zeszkloną cebulkę (łyżkę zostawić do ziemniaków), sól i pieprz i chwilę gotujemy. Na koniec wyłączamy i zaprawiamy śmietaną. Podajemy z osobno ugotowanymi i utłuczonymi ziemniakami wymieszanymi z resztą zeszklonej cebulki. Można nieco obniżyć koszty barszczu podsmażając pieczarki razem z cebulą - wtedy wystarczy niewiele suszonych grzybów, które jak wiemy tanie nie są. Jednak nawet mała ich ilość zapewni pyszny smak i aromat. Smacznego :arrow:

Opublikowano

Uwielbiam ten barszczyk,a na wigilię faktycznie smakuje najlepiej.Mniam.Ja dodaję suszone grzybki przemielone wcześniej przez maszynkę.Nie ma tego efektu "gumowatego grzyba" dzięki temu.To jest moje ulubione danie wigilijne.Skromne,a jakże pyszne :arrow: :grin: :grin:

Opublikowano

Hahaha, mówiłam, że ten barszczyk bije rekordy popularności! :grin: Widzę, że nie tylko w mojej rodzinie. Wiesz Beniu, może to niezły pomysł zmielić grzybki a np. pieczarki mogą "robić" za grzyba od strony wizualnej (niektórzy lubią widzieć grzyba w barszczu grzybowym :arrow: ). Chociaż wydaje mi się, że jak się dobrze grzybki dogotuje to nie ma wrażenia gumy... No ale jak już ktoś mądrze powiedział, o gustach się nie dyskutuje :grin: