wiola344 Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 :grin: :arrow: Polecam bardzo pożywną zupke Potrzebna duża dynia -1,5 litra mleka - 2 szlkl. mąki -trochę wody -szczypta soli -cukier Wykonanie: obrac dynie, wydrążyć śrokek pokroić w kostkę i ugotować w tym czasie przygotować zacierkę skubana do mąki dodać sól i wlać trochę wody i zagniatac ale tak aby ciasto nie było kulą sklejoną a wiórkami (jak ktoś robił zacierke skubaną to już wie )wody musi być naprawde mało, gdy dynia bedzie już miękka wlać mleko małym stumieniem aby się gotowało cały czas bo inaczej się przypali ,jak juz się zagotuje mleko z dynią dodać zacierkę i gotować ok 15 min doprawić cukrem już na samym końcu. Smaczego. :grin: Cytuj
basga Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Bardzo lubię taką dyniową zupkę tylko sobie ułatwiam i daję gotowy makaron albo lane kluski. Cytuj
wiola344 Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 :arrow: Witaj basqa z makaronem jeszcze nie jadłam, muszę spróbować, a z lanymi kluskami to wygląda jak ciapa ale to moje zdanie ,każdy jada jak lubi :grin: Cytuj
kate_76 Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 pamietam taka zupe moja mama robila i pamietam ze byly do tego kluski ziemniaczane , Pyszny smak z dziecinstwa .Polecam :arrow: Cytuj
aness2 Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Mniam mniam... Pamiętam smak tej zupki z dzieciństwa.Mój tato zawsze ją nam gotował.A ja jakoś nigdy nie miałam okazji sama jej przyrządzić.....Przypomniałyście mi o niej i może się skusze :arrow: :grin: Cytuj
aness2 Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Kate 76 ale sie powtórzyłysmy i to w tym samym czasie :arrow: :grin: :grin: Cytuj
kate_76 Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Faktycznie aness ale widocznie ten przepis przywolal te same wspomnienia. U mnie ta zupka nie byla robiona zbyt czesto i moze dlatego byla taka smaczna. pozdrawiam PA :arrow: Cytuj
Jolanta Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Ja z moja rodzinka jesienia uwielbiamy ta zupke tylko tak jak BASGA wpominala ze z lanymi kluskami jest superrr!!!No ale coz trzeba czekac do jesieni na ta''pomaranczowa banie'' :arrow: .Pozdrawiam. [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi