Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Historia tej potrawy sięga pierwszych świąt wielkanocnych po naszym ślubie. Szukałem czegoś specjalnego na tę okazję i trafiłem na ten przepis. Od tego czasu narodziła się nowa świecka tradycja i zrazy te robimy tylko raz w roku właśnie na Wielkanoc :razz:

Składniki:

1 kg zrazówki wołowej pokrajanej w 12 plastrów

(nam tym razem wyszło 9 kawałków)

3 jajka na twardo pokrajane w ćwiartki

1 jajko surowe

10 dkg szynki

10 dkg wieprzowiny (my zwykle dodajemy kawałek schabu)

4 łyżki utartego żółtego sera

1/4 szklanki posiekanych oliwek

1/4 szklanki posiekanego ogórka konserwowego

3 łyżeczki sosu sojowego

2 łyżki soku z cytryny

4 łyżeczki soli

2 łyżeczki pieprzu

1 jajko roztrzepane

Mielimy szynkę i wieprzowinę.

Siekamy ogórek oraz oliwki.

Ser żółty trzemy na tarce.

Dodajemy sok z cytryny, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 1 łyżeczkę sosu sojowego oraz 1 surowe jajko.

post-5244-1177921928_thumb.jpg

Dokładnie mieszamy.

Mięso rozbijamy na cienkie płaty.

Każdy płat smarujemy powstałym farszem i kładziemy na niego ćwiartkę jajka.

Płaty zwijamy w rulon i obwiązujemy nitką.

post-5244-1177922009_thumb.jpg

Układamy w garnku.

Sos wg przepisu (my zwykle robimy z podwójnej ilości)

2 szklanki wody

1/4 szklanki octu 6%

1/2 szklanki soku pomidorowego

1 obrana cebula pokrajana w plasterki

3 roztarte ząbki czosnku

1 liść laurowy

2 łyżki mąki

Wlewamy do garnka wodę, ocet, sok pomidorowy, dodajemy cebulę, czosnek, liść laurowy resztę sosu sojowego, soli i pieprzu.

Gotujemy pod przykryciem przez godzinę na średnim ogniu.

Mąkę rozprowadzamy 2 łyżkami wody, wlewamy do garnka stale mieszając aż powstanie jednolity, gęsty sos. Dusimy jeszcze przez kilka minut.

post-5244-1177922106_thumb.jpg

My te zrazy jemy z gotowanymi tartymi burakmi duszonymi ze śmietaną, cukrem oraz odrobiną soku z cytryny. Sos jest kwaskowaty, więc się fajnie mieszają smaki. Jako dodatek podajemy ziemniaki piure do których oprócz masła, śmietany dodajemy siekany koperek, posiekane rzodkiewki oraz ogórek zielony - wychodzi świetny wiosenny smak!! :razz:

Smacznego!!

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Te zraziki muszą być naprawdę niezłe. Muszę je jak najszybciej zrobić :mrgreen: P.S Jak się robi te buraczki duszone ze śmietaną - jest na to gdzieś jakiś przepis ? P{ozdr

  • 3 lata później...
Opublikowano

Mniam, mniam bardzo ciekawy przepis. Co stanie się jak zrobię bez oliwek ? Nie znoszę ich ! Serdecznie pozdrawiam:lol:

Opublikowano

moim zdaniem skoro ich nie lubisz to mozesz smialo pominac, lepiej tak niz psuc sobie takie pyszne miesko skladnikiem, ktory bedzie Ci przeszkadzal, zdaj relacje, przepis bardzo ciekawy

Opublikowano

jak sie obawiasz octu to daj mniej, zwroc tez uwage ze ten z przepisu ma 6% musisz sprawdzic jaki masz w domu bo jak wyzszy to koniecznie bedzie trzeba zmniejszyc

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.