grumko Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Historia tej potrawy sięga pierwszych świąt wielkanocnych po naszym ślubie. Szukałem czegoś specjalnego na tę okazję i trafiłem na ten przepis. Od tego czasu narodziła się nowa świecka tradycja i zrazy te robimy tylko raz w roku właśnie na Wielkanoc :razz: Składniki: 1 kg zrazówki wołowej pokrajanej w 12 plastrów (nam tym razem wyszło 9 kawałków) 3 jajka na twardo pokrajane w ćwiartki 1 jajko surowe 10 dkg szynki 10 dkg wieprzowiny (my zwykle dodajemy kawałek schabu) 4 łyżki utartego żółtego sera 1/4 szklanki posiekanych oliwek 1/4 szklanki posiekanego ogórka konserwowego 3 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżeczki soli 2 łyżeczki pieprzu 1 jajko roztrzepane Mielimy szynkę i wieprzowinę. Siekamy ogórek oraz oliwki. Ser żółty trzemy na tarce. Dodajemy sok z cytryny, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 1 łyżeczkę sosu sojowego oraz 1 surowe jajko. Dokładnie mieszamy. Mięso rozbijamy na cienkie płaty. Każdy płat smarujemy powstałym farszem i kładziemy na niego ćwiartkę jajka. Płaty zwijamy w rulon i obwiązujemy nitką. Układamy w garnku. Sos wg przepisu (my zwykle robimy z podwójnej ilości) 2 szklanki wody 1/4 szklanki octu 6% 1/2 szklanki soku pomidorowego 1 obrana cebula pokrajana w plasterki 3 roztarte ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 łyżki mąki Wlewamy do garnka wodę, ocet, sok pomidorowy, dodajemy cebulę, czosnek, liść laurowy resztę sosu sojowego, soli i pieprzu. Gotujemy pod przykryciem przez godzinę na średnim ogniu. Mąkę rozprowadzamy 2 łyżkami wody, wlewamy do garnka stale mieszając aż powstanie jednolity, gęsty sos. Dusimy jeszcze przez kilka minut. My te zrazy jemy z gotowanymi tartymi burakmi duszonymi ze śmietaną, cukrem oraz odrobiną soku z cytryny. Sos jest kwaskowaty, więc się fajnie mieszają smaki. Jako dodatek podajemy ziemniaki piure do których oprócz masła, śmietany dodajemy siekany koperek, posiekane rzodkiewki oraz ogórek zielony - wychodzi świetny wiosenny smak!! :razz: Smacznego!! Cytuj
EWA1992 Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 GRUMKO - można zamienić ogórek konserwowy na kiszony? A poza tym danie wygląda smakowicie.... Cytuj
grumko Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 EWA1992: pewnie i można dodać ogórek kiszony, ale ja od 14 lat trzymam się tej wersji przepisu i tak już pozostanie :razz: Cytuj
ali Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 Brzmi pysznie, że też wcześniej przegapiłam ten przepis. Zrobię niebawem i napiszę. Cytuj
monik76 Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Te zraziki muszą być naprawdę niezłe. Muszę je jak najszybciej zrobić :mrgreen: P.S Jak się robi te buraczki duszone ze śmietaną - jest na to gdzieś jakiś przepis ? P{ozdr Cytuj
AnnaK Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2010 Mniam, mniam bardzo ciekawy przepis. Co stanie się jak zrobię bez oliwek ? Nie znoszę ich ! Serdecznie pozdrawiam:lol: Cytuj
mart Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2010 moim zdaniem skoro ich nie lubisz to mozesz smialo pominac, lepiej tak niz psuc sobie takie pyszne miesko skladnikiem, ktory bedzie Ci przeszkadzal, zdaj relacje, przepis bardzo ciekawy Cytuj
AnnaK Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2010 Zrobiłam dziś na obiad zraziki. Były pyszne nawet bez oliwek. Polecam.:) Cytuj
gosia34 Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2010 Troszke boję się tego sosu, ten ocet jakośmi nie pasuje,ale może moje obawy są przedwczesne,trzeba wypróbować :) Cytuj
mart Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2010 jak sie obawiasz octu to daj mniej, zwroc tez uwage ze ten z przepisu ma 6% musisz sprawdzic jaki masz w domu bo jak wyzszy to koniecznie bedzie trzeba zmniejszyc Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.