iwona30 Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Składniki: 1 margaryna 1 jajko całe 5 dkg drożdży troszkę cukru 1 szkl mleka mąki ile zabierze tak około 1 kg Wykonanie: Zagnieść ciasto, wrzucić do garnka z zimną wodą, czekać aż ciasto wypłynie do wierzchu i pęknie następnie wyłorzyć na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze raz zagnieść, może się troszkę lepić bo jest wyciągnięte z wody ale należy tak długo podsypywać mąką aż się przestanie lepić i ładnie się złączy. Później formować rogaliki i piec w tem 200 st. :razz: Cytuj
Wiolka Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Czy do środka rogalika można dać np: dżem lub marmoladę ? :razz: Cytuj
iwona30 Opublikowano 1 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Tak można dać marmoladę, czekoladę co kto lubi przepraszam że zapomniałam napisać. Pozdrawiam. Cytuj
apsik Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Potwierdzam,że rogaliki takie są bardzo smaczne,posiadam w swoich zbiorach podobny przepis z ciut innymi proporcjami,polecam i pozdrawiam ...Ela. Cytuj
Wiolka Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Dziękuję za Iwonko za odpowiedz , Apsik po Twoim zachęcającym poście napewno je upiekę . Pozdrawiam . :razz: :razz: :razz: Cytuj
iwona30 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Dzisiaj robiłam rogaliki a że wcześniej nie miałam zrobionych zdjęć to zamieszczam je dzisiaj. 1 zdjęcie ciasto jest wrzucone do zimnej wody 2 zdjęcie jak ciasto urosło i wypłynęło 3 zdjęcie efekt końcowy Zachęcam do zrobienia rogalików bo są bardzo dobre. Cytuj
apsik Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Iwonko po takich zdjęciach apetycznych to myślę,że wszyscy będą chcieli spróbować. Ja już należę do gorących zwolenników tych smakowitości. Pozdrawiam gorąco i gratuluję jeszcze raz wypieku. Cytuj
basga Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 O la la...topione drożdzowe pamiętam jeszcze z zajęć w podstawówce! :sad: Ile rogalików wychodzi z tej porcji i ile czasu to ciasto jest w wodzie zanim raczy wypłynąć na wierzch? :sad: Cytuj
Katarzyna Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Jak byłam mała mama robiła topielca :sad: jakie proporcje były tego nie wiem , wiem tylko tyle że cukier dodawała dopiero jak ciasto wypłynęło / z cukrem nie wypływało / ale to piekła jak drożdżowe z owocami lub kruszonką :sad: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi