iwona30 Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Składniki: Ciasto kruche. 1 margaryna 1 łyżeczka cukru 3 szkl. mąki 1 jajko 2 żółtka 6 łyżek kwaśnej śmietany szczypta soli 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia Wykonanie ciasta: Ciasto zagnieść tak jak kruche. Nadzienie: Ziemniaki w zależności jaką ma się blaszkę ale mniej więcej 2 - 3 kg 2 garści kaszy gryczanej wypłukać można obgotować ale nie musowo 2 średnie cebule sól pieprz i vegeta olej do podsmażenia cebulki - można dać pół kostki masła do cebulki tak jak się daje do farszu do pierogów Wykonanie nadzienia: Ziemniaki ugotować przepuścić przez praskę, podsmażyć cebulkę dodać do ziemniaków, kaszę,doprawić do smaku. Wykonanie placka: Ciasto podzielić na dwie części ta część którą się wylepia blaszkę musi być większa, należy dokładnie wylepić blaszkę ciastem tak żeby wyszło ciasto troszkę poza brzeg blaszki spód ciasta nakłuć widelcem nałożyć farsz ziemniaczany tak aby był prawie pod wierzch i przykryć drugim plackiem brzegi ciasta posmarować jajkiem i to ciasto któro jest poza brzegiem blaszki założyć tak jakby na zakładkę żeby wszystko było dobrze nakryte wierzch ciasta posmarować jajkiem i zrobić można wzorek z widelca takie ukośne paski piec w tem. 200 st aż się dobrze zarumieni. Polecam bo jest bardzo dobry na ciepło posmarowany masełkiem albo na drugi dzień podsmażony na tłuszczu i podany z czerwonym barszczykiem. :razz: Cytuj
ali Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 Witaj krajanko! Patrzę i myślę, gdzie też taki placek jest jeszcze znany. A tu masz, Podkarpacie. Dostałam kiedyś podobny przepis od koleżanki z łańcuta, muszę aż porównać, choć wydaje mi się, że jej był na cieście drożdżowym. Przymierzałam się już wiele razy do niego ale nigdy nie zrobiłam - jakoś nie miałam pomysłu co do konsumpcji. Może teraz się skuszę? Cytuj
iwona30 Opublikowano 5 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 Witaj polecam ten placek z kaszą bo jest po prostu super ja go bardzo lubię nawet ostatnio piekłam a na drugi dzień przysmażam na masełku do tego barszczyk. :razz: Można również piec z ciasta drożdżowego. Polecam i pozdrawiam. :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.