ina12 Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Przepis z miesięcznika "Ciasta Domowe" Ciasto kruche: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 15 dag masła 6 łyżek cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki posiekać, zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować, ja rozłożyłam na tortownicy o średnicy 24 cm. Piec ok. 15 minut w temp. 180*C. Masa serowa: 40 dag białego tłustego twarogu 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka kremówki 2 żółtka 1 op. cukru waniliowego 16 g 7 łyżeczek żelatyny Ser dwukrotnie zemleć, zmiksować z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę ubić, delikatnie wymieszać z serem i przestudzonymi 5 łyżeczkami żelatyny Masa malinowa: 40 dag malin 11 łyżek cukru Opłukane maliny poddusić z cukrem ok. 5 minut. Pozostałą żelatynę z masy serowej dodać do malin i wymieszać Dodatkowo 15 dag malin 2 op. galaretki malinowej Galaretki rozpuściłam w mniejszej ilości wody nie tak jak podane jest w przepisie. Na upieczony spód wyłożyć gęstniejacą masę malinową i wstawić do lodówki. Jak całkowicie stężeje wyłożyć masę serową i na wierzch ułożyc maliny i wstawić do lodówki do stężenia po tym czasie zalać tężejaca galaretką. Użyłam 70 dag malin mrożonych i dodałam więcej żelatyny. Cytuj
ela2225 Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Jeszcze jeden mniam do wyprobiowania Cytuj
apsik Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 To cudo musi poczekać za świeżymi malinami albo spróbuje zrobić z truskawkami jak będę miała swoje. Cytuj
kate_76 Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 dzisiaj zrobie ten serniczek na jutro dla dzieci do szkoly .Jutro z okazji Polskiego swieta w Angielskiej szkole jest uroczystosc ,dzieci beda opowiadac o Polsce bedzie tez Polskie jedzenie (ciasta ,salatki)ja przygotuje ten serniczek a potem powiem jak smakowal "Anglikom" Cytuj
kate_76 Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 serniczek byl wspanialy i juz na srode robie jeszcze raz!!! dziekuje i pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 5 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 Jolcia i Kasiu dziękuję Wam bardzo i serdecznie pozdrawiam. Cytuj
EWA1992 Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 Nasza Halinka zawsze ukręci coś pysznego... :grin: Mam pytanie który to numer miesięcznika być może mam. Pozdrawiam Ewa. Cytuj
ina12 Opublikowano 6 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 Ewunia numer 168, mile pozdrawiam. Cytuj
Gość Stramenopile Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2007 A ile wody trzeba dać do tej żelatyny? I czy każda żelatyna jest taka sama - czyli czy niezaleśnie od firmy tyle samo łyżeczek jak się da to jest dobrze? Proszę o szybką odpowiedź, bo jestem w trakcie robienia sernika. :-D Cytuj
ina12 Opublikowano 31 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2007 Dopiero usiadłam do komputera, wody dodaje się do żelatyny tylko taką ilość żeby się rozpuścila, nie za dużo Ja jedną ręką wlewam wodę z czajnika a drugą mieszam i nigdy nie odmierzałam. Żelatynę obojętnie jaką się doda tylko nie może być z przyprawami to wiadomo, bo i taka też jest w sprzedaży. Przepraszam że prędzej nie mogłam udzielić odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.