ina12 Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Przepis z miesięcznika "Ciasta Domowe" Ciasto kruche: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 37,5 dag margaryny 2 jajka 1 op. cukru waniliowego 16 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagnieść Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 1 budyń waniliowy na 1/2 l mleka 9 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła 2 szklanki mleka zagotować w pozostałym mleku rozpuścić budyń, makę i cukier, wlać do gotującego mleka, ugotować budyń i na koniec dodać masło. Kruszonka: 1/2 szklanki mąki pszennej 8 łyżek cukru 8 g cukru waniliowego Wszystkie składniki zagnieść Dodatkowo 5 dużych jabłek mało soczystych powidła sliwkowe Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarach 40x25 cm. Na cieście ułożyć pokrojone w grubą kostkę jabłka, powciskać w ciasto i posmarować powidłami. Na to wylać masę budyniową, rozsmarować równo i posypać kruszonką. Piec około 60 min. w temp. 190* C. Użyć trzeba dwa słoiczki powideł, a do kruszonki dodałam 5 dag margaryny. Cytuj
ela2225 Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Halinko ale cudny kiedy ja to wszystko wypróbuję :razz: Żeby jeszcze jeść było komu a tak to tylko ja i mąż. Cytuj
ela2225 Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 A tak poza tematem to podoba mi się serweta pod talerzykiem z ciastem. Też sama robiłaś? Cytuj
Jolcia Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Gratuluję Halinko.Ciasto wygląda smakowicie i z pewnością tak smakuje. Jak ochłonę po komunii to zrobię. :razz: Cytuj
ina12 Opublikowano 3 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 Eluniu ja też nie dam rady wszystkiego wypróbować a jeszcze mam dużo przepisów do sprawdzenia które bym chciała podać i nie nadążam. Serwetki dostałam w prezencie za granicy, mam cały komplet. Jolcia ciasto jest smaczne, wilgotne. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi