basga Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Spód z kruchego ciasta-każdy ma swój wypróbowany przepis,ja miałam zamrożone więc tylko starłam tyle,by starczyło na spód. Masa serowa:ja użyłam 80dkg twarogu chudego pół na pół z tłustym, 2 całe jajka 1 suchy kisiel jabłkowy Cukier do smaku Ser zmiksować z jajkami,cukrem i kisielem,wyłożyć na ciasto i piec w 180*C do zrumienienia,około 50min. W międzyczasie przygotować mus rabarbarowy: rabarbar ok.1 kg cukier do smaku 1 zielona galaretka Rabarbar z cukrem poddusić w niewielkiej ilości wody i gdy będzie prawie rozgotowany wyłączyć gaz,wsypać suchą galaretkę,wymieszać i ostudzić. Gdy sernik przestygnie wyłożyć masę rabarbarową i wstawić do lodówki do stężenia. Ciasto jest ciekawe w smaku i takie orzeżwiające. Ja do rabarbaru wrzuciłam kilka moreli suszonych drobno pokrojonych. Dodam tylko,że ten owocowy wierzch można zrobić z różnych owoców a mnie zainspirował malinowy serniczek Halinki . Cytuj
apsik Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Nasz Basieńka już coś stworzyła nowego ,ciekawy przepisik i chyba dość szybko się robi szkoda że nie mam rabarbaru. Cytuj
ina12 Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 Bardzo ciekawa nowość którą upiekę na 8 maja, dam znać. Cytuj
apsik Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 Halinko a co jest u was 8 maja bo u nas odpust :razz: Cytuj
apsik Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 No to też macie w domu święto tak jak ja,chyba będę miała gości i muszę pomyśleć o wypiekach [może coś nowego żeby rodzinkę zaskoczyć ,chociaż ja ich zawsze zaskakuje czymś nowym tym bardziej że kobietki w mojej rodzinie nie bardzo lubią piec] Halinko ile lat ma już Twój tatuś :razz: Cytuj
ina12 Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 Mój tatuś 12 czerwca kończy 95 lat. Cytuj
apsik Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 Oj,to Halinko już słuszny wiek i opiekować musisz się tatą,moja babcia nie miała tyle lat a i tak 9 lat leżała w łóżku,nie mogła wstawać bo miała wylew . Jeżeli tato leży w łóżku a tak się domyśliłam to musisz być bardzo cierpliwa ,wiem że trzeba nie lada wyrzeczeń żeby opiekować się chorą osobą. Cytuj
ina12 Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Basiu dziękuję za przepis, ciasto bardzo smaczne i polecam je do wypróbowania. Potwierdzam o cieście opinię Basi. Chciałam upiec tort i dodać przepis ale zbrakło mi sił i tort był gotowy. Zrobiłam z 1/2 kg twarogu tłustego i 30 dag chudego a kisiel dodałam cytrynowy bo jabłkowego nie było w sprzedaży i galaretkę dodałam kiwi. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
basga Opublikowano 9 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Halinko-bardzo Ci dziękuję,inspiracją do tego sernika był Twój z malinami ale jak widać to wszelkie kombinacje wychodzą super jak człowiek zdolny to z byle czego wyczaruje smakołyk. Te piękne kwiaty to pewnie Twój tato dostał na imieniny,śliczne. Cytuj
ina12 Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Basiu kwiaty imieninowe, ale ciasto wymyśliłaś naprawdę fantastyczne i nie trzeba się martwić że rabarbar jest kwaśny bo dodałam dosyć dużo cukru i jaki fajny smak, ach serek i ten wierzch z galaretką. Cytuj
Edytka78 Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 Mam pytanie a czy może być ser taki wiejski dobrze odciśniety i zmielony 3 razy czy będzie za suchy? Cytuj
basga Opublikowano 11 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 Pewnie że dobry-moja mama na wsi to tylko z takiego piecze serniki ale zawsze możesz dodać śmietany. Cytuj
Edytka78 Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 A ile tej śmietany można dodać na 80 dkg sera żeby sernik nie był za suchy? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi