Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spód z kruchego ciasta-każdy ma swój wypróbowany przepis,ja miałam zamrożone więc tylko starłam tyle,by starczyło na spód. Masa serowa:ja użyłam 80dkg twarogu chudego pół na pół z tłustym, 2 całe jajka 1 suchy kisiel jabłkowy Cukier do smaku Ser zmiksować z jajkami,cukrem i kisielem,wyłożyć na ciasto i piec w 180*C do zrumienienia,około 50min. W międzyczasie przygotować mus rabarbarowy: rabarbar ok.1 kg cukier do smaku 1 zielona galaretka Rabarbar z cukrem poddusić w niewielkiej ilości wody i gdy będzie prawie rozgotowany wyłączyć gaz,wsypać suchą galaretkę,wymieszać i ostudzić. Gdy sernik przestygnie wyłożyć masę rabarbarową i wstawić do lodówki do stężenia. Ciasto jest ciekawe w smaku i takie orzeżwiające. Ja do rabarbaru wrzuciłam kilka moreli suszonych drobno pokrojonych. Dodam tylko,że ten owocowy wierzch można zrobić z różnych owoców a mnie zainspirował malinowy serniczek Halinki .

post-4359-1178105454_thumb.jpg

• Odpowiedzi 29
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

No to też macie w domu święto tak jak ja,chyba będę miała gości i muszę pomyśleć o wypiekach [może coś nowego żeby rodzinkę zaskoczyć ,chociaż ja ich zawsze zaskakuje czymś nowym tym bardziej że kobietki w mojej rodzinie nie bardzo lubią piec] Halinko ile lat ma już Twój tatuś :razz:

Opublikowano

Oj,to Halinko już słuszny wiek i opiekować musisz się tatą,moja babcia nie miała tyle lat a i tak 9 lat leżała w łóżku,nie mogła wstawać bo miała wylew . Jeżeli tato leży w łóżku a tak się domyśliłam to musisz być bardzo cierpliwa ,wiem że trzeba nie lada wyrzeczeń żeby opiekować się chorą osobą.

Opublikowano

Basiu dziękuję za przepis, ciasto bardzo smaczne i polecam je do wypróbowania. Potwierdzam o cieście opinię Basi. Chciałam upiec tort i dodać przepis ale zbrakło mi sił i tort był gotowy. Zrobiłam z 1/2 kg twarogu tłustego i 30 dag chudego a kisiel dodałam cytrynowy bo jabłkowego nie było w sprzedaży i galaretkę dodałam kiwi. Pozdrawiam serdecznie.

post-2336-1178667291_thumb.jpg

post-2336-1178667319_thumb.jpg

Opublikowano

Halinko-bardzo Ci dziękuję,inspiracją do tego sernika był Twój z malinami ale jak widać to wszelkie kombinacje wychodzą super jak człowiek zdolny to z byle czego wyczaruje smakołyk. Te piękne kwiaty to pewnie Twój tato dostał na imieniny,śliczne.

Opublikowano

Basiu kwiaty imieninowe, ale ciasto wymyśliłaś naprawdę fantastyczne i nie trzeba się martwić że rabarbar jest kwaśny bo dodałam dosyć dużo cukru i jaki fajny smak, ach serek i ten wierzch z galaretką.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pewnie że dobry-moja mama na wsi to tylko z takiego piecze serniki ale zawsze możesz dodać śmietany.