Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli ktoś z Was robi ciasta biszkoptowe na dużej blaszce, np. pod masy i galaretkę, to polecam taki szybki przepisik: 4 żółtka utrzeć ze szklanką cukru. Dodać 8 łyżek zimnej wody i 8 łyżek oleju. Wszystko rozmieszać. Nastepnie dodać 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i cukier waniliowy. Na koniec dodać ubite białka ( 4 ). Ciasto wylać na blaszkę wysmarowną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec w temp. 180 stopni.

Opublikowano

Tak jest, Basqa ma rację. Najlepiej po 25 - 30 minutach sprawdzić, czy patyczek jest suchy. Na górę nakładać dowolne "cuda", np. masę ptasie mleczko, albo świeże truskawki i galaretkę. Efekt podobny do biszkoptu, a nie ma takiego stresu, że nie wyjdzie. I ciasto jest mięciutkie.

Opublikowano

Klosewik właśnie wyjełam z piekarnika upieczone ciacho. Zawołałam męża ( który wcześniej widział jak robię ) i zapytałam się jakie to ciacho i wiesz co powiedział? Najpierw sprawdził palcem powiedział mięciutkie, a później po powąchaniu powiedział biszkopt. :razz: Jak się dowiedział że to oszukaniec kazał Ci pogratulować. Jutro tylko zrobię krem przepisu Jolci ( Rafaello ) i nowe ciacho mam. Z biszkoptem nie miewałam problemów , ale teraz duże ciacha będę zawsze robiła tak. Polecam wszystkim kto jeszcze nie próbował. Ja wystawiam ocene 5*

post-3146-1178824095_thumb.jpg

post-3146-1178824113_thumb.jpg

Opublikowano

Podaję wymiary mojej blachy 25 cm x 36 cm mierzyłam górę nie dno . Po ostygnięciu wysokość ciasta to 3 cm. I naprawdę wygląda jak biszkopt :razz: To ciacho powinno się nazywać " oszukaniec " Pozdrawiam

Opublikowano

Dziękuję Ci Kasiu za wiadomość prywatną i cieszę się, że wypróbowałaś przepis. Prawda, że nie czuć oleju i placek jest pulchniutki ? On jest naprawdę super, ja uwielbiam go w okresie truskawkowym, kiedy na "biszkopciku" ląduje masa, truskawki i galaretka. Ale Ty widzę palnujesz jakieś ekstra nadzienie. :razz: Pozdrawiam cieplutko.

Opublikowano

W tym miejscu należą się głębokie ukłony w stronę mojej koleżanki ze studiów- Renaty z Gołańczy, która z tym pzrzepisem mnie zapoznała. Całuski Reniu ! :razz:

Opublikowano

Klosewik bardzo dziękuję za świetny przepis. Mam ochotę to ciasto piec w tortownicy o średnicy 30 cm. i myślę czy ona nie będzie za mała do tego ciasta, uważam że Ty albo Kasia mi doradzi. Pozdrawiam.

Opublikowano

Kasiu bardzo dziękuję, upiekę w przyszłą sobotę i dam znać bo na jutro zaplanowałam inne ciasta. Już nadszedł czas abym dołączyła do osób odchudzajacych się. Pozdrawiam serdecznie.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.