Klosewik Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 Jeżeli ktoś z Was robi ciasta biszkoptowe na dużej blaszce, np. pod masy i galaretkę, to polecam taki szybki przepisik: 4 żółtka utrzeć ze szklanką cukru. Dodać 8 łyżek zimnej wody i 8 łyżek oleju. Wszystko rozmieszać. Nastepnie dodać 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i cukier waniliowy. Na koniec dodać ubite białka ( 4 ). Ciasto wylać na blaszkę wysmarowną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec w temp. 180 stopni. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 Na sobotę właśnie miałam zamiar zrobić coś innego więc już problem z głowy. O efektach poinformuję Pozdrawiam Jak długo piec ciacho?? Cytuj
basga Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 Pewnie coś około 30 minutek,najlepiej sprawdzić patyczkiem. Cytuj
Klosewik Opublikowano 3 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 Tak jest, Basqa ma rację. Najlepiej po 25 - 30 minutach sprawdzić, czy patyczek jest suchy. Na górę nakładać dowolne "cuda", np. masę ptasie mleczko, albo świeże truskawki i galaretkę. Efekt podobny do biszkoptu, a nie ma takiego stresu, że nie wyjdzie. I ciasto jest mięciutkie. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Klosewik właśnie wyjełam z piekarnika upieczone ciacho. Zawołałam męża ( który wcześniej widział jak robię ) i zapytałam się jakie to ciacho i wiesz co powiedział? Najpierw sprawdził palcem powiedział mięciutkie, a później po powąchaniu powiedział biszkopt. :razz: Jak się dowiedział że to oszukaniec kazał Ci pogratulować. Jutro tylko zrobię krem przepisu Jolci ( Rafaello ) i nowe ciacho mam. Z biszkoptem nie miewałam problemów , ale teraz duże ciacha będę zawsze robiła tak. Polecam wszystkim kto jeszcze nie próbował. Ja wystawiam ocene 5* Cytuj
Justyna.K Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Katarzyno ładny "biszkopcik" ci wyszedł a da sie go przekroić na połowę przy dużej blasze oczywiście czy raczej nie??? Cytuj
Katarzyna Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Witaj Justynko! Prawda że śliczny? Jak dla mnie on jest za wysoki ma 3 cm więc będzie krojony. Pozdrawiam :razz: Cytuj
Katarzyna Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Podaję wymiary mojej blachy 25 cm x 36 cm mierzyłam górę nie dno . Po ostygnięciu wysokość ciasta to 3 cm. I naprawdę wygląda jak biszkopt :razz: To ciacho powinno się nazywać " oszukaniec " Pozdrawiam Cytuj
Jolcia Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 " oszukaniec" wygląda bardzo apetycznie. Cytuj
Klosewik Opublikowano 11 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Dziękuję Ci Kasiu za wiadomość prywatną i cieszę się, że wypróbowałaś przepis. Prawda, że nie czuć oleju i placek jest pulchniutki ? On jest naprawdę super, ja uwielbiam go w okresie truskawkowym, kiedy na "biszkopciku" ląduje masa, truskawki i galaretka. Ale Ty widzę palnujesz jakieś ekstra nadzienie. :razz: Pozdrawiam cieplutko. Cytuj
Klosewik Opublikowano 11 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 W tym miejscu należą się głębokie ukłony w stronę mojej koleżanki ze studiów- Renaty z Gołańczy, która z tym pzrzepisem mnie zapoznała. Całuski Reniu ! :razz: Cytuj
ina12 Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Klosewik bardzo dziękuję za świetny przepis. Mam ochotę to ciasto piec w tortownicy o średnicy 30 cm. i myślę czy ona nie będzie za mała do tego ciasta, uważam że Ty albo Kasia mi doradzi. Pozdrawiam. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Witaj Halinko! Wydaje mi się że powinna być dobra. Wyjdzie wyższe , ale jak do torta to akurat do podziału na 3 placki. Daj znać czy się myliłam. Pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Kasiu bardzo dziękuję, upiekę w przyszłą sobotę i dam znać bo na jutro zaplanowałam inne ciasta. Już nadszedł czas abym dołączyła do osób odchudzajacych się. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.