apsik Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 Można do tego ciasta użyć innych owoców ale ja najbardziej lubię truskawki . CIASTO 50 dag mąki 1 1/3 szkl cukru pudru 20 dag margaryny 4 jaja 1/2 szkl mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę utrzeć z cukrem,żółtkami,do masy dodać mąkę z proszkiem,wlewać mleko cały czas mieszając.Na koniec dać pianę z białek,delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem,poukładać truskawki,opruszyć je cukrem i posypać kruszonką. Piec około 45 min. KRUSZONKA Przygotować ją najlepiej na samym początku 10 dag margaryny 5 łyżek cukru cukier waniliowy niepełna szklanka mąki Mąkę wymieszać z cukrem,polać stopioną margaryną,zagnieść i włożyć do zamrażalnika. Na ciasto można zetrzeć na tarce lub poskubać. Cytuj
andy8 Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 czy to ciasto jest kruche czy raczej biszkoptowe? :grin: Cytuj
apsik Opublikowano 8 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Ciasto to wychodzi raczej takie babkowe ,ucierane[jest delikatniejsze od kruchego i twardsze niż biszkoptowe :grin: ale namieszałam ,po prostu nie umiem dokładnie określić ale mi smakuje ,robiłam kiedyś z brzoskwiniami z puszki. Cytuj
andy8 Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 ucierane-bardzo takie lubię,tylko poczekam na tanie truskawy,dziękuję Apsik za tak szybką odpowiedź :grin: Cytuj
apsik Opublikowano 6 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 Moje kochane chciałam Wam przypomnieć ten przepis bo sezon truskawkowy wpełni. Właśnie zjadłam kawałek ,jest bardzo puszysty pomimo dużej ilości truskawek a jak pachnie w całym domu. Zachęcam wszystkich do upieczenia bo robi się naprawdę szybko[ja kręcę mikserem],pozdrawiam . Cytuj
lucienne Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 zaciekawiło mnie to ciasto z uwagi na prostote i szybkość robienia... no i sezon truskawkowy.. właśnie wstawiłam do piekarnika... dam znak jak smakowało ... podejrzewam ze smaczne będzie bo wyglądało cudnie aż ślinka ciekła :razz: Cytuj
lucienne Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 ciasto pyszne... słodziutkie. ciasto_truskawkowe_1.bmp ciasto_truskawkowe_01.bmp Cytuj
apsik Opublikowano 10 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 Minął rok i truskawki znowu na straganach....przypominam to ciacho-ale nie dlatego że moje tylko dlatego że bardzo smaczne....bardzo przypomina mi babcię,której ze mną już nie ma. Właśnie się za nie zabieram i po upieczeniu wstawię fotkę. U mnie truskawki po 2.50 za kilogram. Cytuj
ala291 Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Elu...zrobiłam dzisiaj również Twój placek z truskawkami :grin: muszę przyznać,że pierwszy raz robiłam taki palcek z kruszonką...jest wysmienity :grin: ...bardzo smakował i mnie i męzowi...a jutro biorę kawałek do pracy,poczęstuję koleżanki, i napewno będą zachwycone tak samo, jak ja :-D ...ciasteczko super! pozdrawiam :P Cytuj
apsik Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Alu ogromnie mi miło,że zrobiłaś aż dwa ciasta z moich przepisów,ja także bardzo lubię to ciacho i smakuje mi bardzo z malinami lub jagodami. Wstawiam fotkę mojego placka,który piekłam w tygodniu. Cytuj
ala291 Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Elu...piękny ten Twój placek :grin: Cytuj
andy8 Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Elu bardzo apetyczne ciasto :grin: Cytuj
apsik Opublikowano 17 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 Dzięki dziewczyny... :grin: naprawdę smakuje tak jak wygląda. Cytuj
Edytka78 Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 Elu zrobiłam wczoraj Twój placek z truskawkami jest rewelacyjny taki puszysty a na górze chrupiąca kruszonka i ten zapach truskawek roznoszący się po całym domu w czasie pieczenia. Dzięki za super przepis!!!!!! :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi