Gość Gabi Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 Składniki: 1 kg węgierek 2,5 - 3 szklanki mąki 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru masło roślinne 250g 3-4 żółtka cukier waniliowy Wykonanie: wyrobić i dobrze zagnieść ciasto (mąka, masło, szklanka cukru, żółtka, proszek do pieczenia) kawałek zagniecionego ciasta (wielkość około paluszka bułkowego) włozyć do zamrażalnika, resztę ciasta włożyć do lodówki aby odpoczeło na ok 1 godz. Śliwki umyć oddzielić od pestek i posypać cukrem waniliowym, odstawić. Blachę wysmarować masłem i posypać bułką tartą, wyjąć ciasto z lodówki i ugnieść na blaszy, ułożyć śliwki kórką na cieście (gęsto). Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce (duże otwory) posypać na śliwki. Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni, włożyć ciasto do piekarnika i piec ok. 1 godziny Smacznego :) Cytuj
Dorota Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 Dziękuje za przepis, gdy tylko będzie sezon za śliwki, wypróbuje Twój przepis :). Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.