ada5 Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 Ratunku!!!! Zabrakło mi miejsca w zamrażarce. Może ktoś mi pomoże i napisze jak przechować wyroby wieprzowe, żeby się nie zepsuły. Może jakoś w słoikach. Pozdrawiam i proszę o szybką pomoc :razz: :razz: :razz: Cytuj
iwona30 Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 Można do słoików poukładać żeberka podlać troszkę wodą dodać sól, pieprz, czosnek i zapiec w piekarniku z tej wody zrobi się galaretka jest naprawdę dobre. Również można tak zrobić z mięsem mielonym mięso przygotować jak na sznycelki nałożyć do słoików i zapiec zrobi się jak konserwa jest bardzo dobre. Albo to samo można zrobić z kiełbasą tylko trzeba zalać smalcem i zapiec jest naprawdę super. Tylko słoiki muszą być dobrze umyte i muszą być nowe wieczka wtedy będzie się dobrze trzymać i proponuję tu męską rękę do zakręcenia tych słoików.Pozdrawiam i powodzenia. Cytuj
basga Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 To dobry sposób,pamiętam jak moja mama tak konserwowała wyroby w czasach,gdy zamrażarki nie były tak dostępne. Cytuj
Basia K Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 Zaciekawil mnie ten sposób.Napiszcie dokladnie,co i jak.W jakiej temperaturze,jak dlugo-czy wkladac do nagrzanego piekarnika itp. Cytuj
iwona30 Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 Słoiki wkłada się do blaszki takiej jak się piecze ciasto, do zimnego piekarnika nastawia się temperaturę w granicach 160 - 180 stopni.To pomału się piecze do momentu aż mięso i smalec który jest w słoikach musi kipieć. Tak precyzyjnie nie umie powiedzieć jak długo trzeba piec ale to widać bo np: w żeberkach poznaje się po tym że kość odchodzi od mięsa a w pozostałych wyrobach np: w mielące to mięso zmienia kolor i robi się na wierzchu różowe, a np: jak mamy kiełbaskę swojską to trzeba zalać smalcem i też się piecze aż nabierze kolorku. Tylko trzeba uważać przy wyciąganiu z pieca słoików bo są strasznie gorące i należy odwrócić do góry nogami tak mniej więcej na 20 minut. Pozdrawiam. Cytuj
ada5 Opublikowano 3 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 dzięki Iwona.Mam jeszcze jedno pytanie:czy te słoiki mogą być gotowane zamiast pieczone?Wolałabym żeby to było coś,co można gotować w słoikach. Cytuj
Basia K Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 Musze to wykorzystac. Raz na jakis czas robie sobie zapasy miesa u znajomego "hodowcy",zapelniam zamrazarke a teraz spróbuje i tego. Pozdrawiam. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 dzięki Iwona.Mam jeszcze jedno pytanie:czy te słoiki mogą być gotowane zamiast pieczone?Wolałabym żeby to było coś,co można gotować w słoikach. Witaj! Ja od jakiegos czasu wszystkie słoiki pasteryzuję w piekarniku ( więcej na raz pasteryzuję słoików ) tylko te które są za wysokie gotuję w garnku. Więc tylko jeśli masz piekarnik możesz bez obawy pasteryzować w nim. Pozdrawiam Cytuj
iwona30 Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 dzięki Iwona.Mam jeszcze jedno pytanie:czy te słoiki mogą być gotowane zamiast pieczone?Wolałabym żeby to było coś,co można gotować w słoikach. Nigdy nie gotowałam słoików z mięsem ale jak nie chcesz zapiekać w piekarniku to możesz spróbować zagotować we wodzie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.