apsik Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 Wypróbowałam wczoraj nowe ciasto ,przepis znaleziony w internecie na stronie https://wielkiezarcie.com/przepis17553.html ,jeżeli ktoś chce zobaczyć jak wygląda. Ciasto jest podobne do kopca kreta podanego przez BASIĘ. CIASTO 5 jaj 1 szkl cukru 1/2 szkl wody 1/2 szkl oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 20 dag mąki Białka ubić,dodać cukier,jeszcze ubić i dać żółtka.Następnie dawać naprzemian olej ,wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao,delikatnie wymieszać.Upiec na dużej blasze. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta układać przekrojone banany i smarować je [ja używałam pędzelka]dokładnie sokiem z cytryny.Na ułożone banany wyłożyć masę ; MASA 1/2 litra śmietany kremówki 50 dag twarożku naturalnego[ja użyłam serka podobnego do kupowanego w ,,biedronce,,we wiadereczku] 10 dag cukru pudru 1 opakowanie żelatyny na 1/2 litr[dałam 3 łyżeczki rozpuszczone w 1/2 szklanki wody] cukier waniliowy Śmietanę ubić z cukrem waniliowym,dodawać powoli serek wymieszany z cukrem i na końcu żelatynę. Można udekorować polewą,ja starłam na tarce ciasteczka murzynki w czekoladzie. Ciasto jest bardzo dobre,polecam wszystkim z czystym sumieniem ,znalazł je mój syn który jest ztrasznym łasuchem. Cytuj
renigliwice Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 Świetnie się zapowiada to ciasto. Wypróbuję na pewno! Dzięki Elu za przepis. Już wydrukowałam. Dołączę zdjęcie po upieczeniu. :grin: :razz: :razz: Cytuj
Maryśka2308 Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 mmmmmmmniam :razz: aż mi ślinka leci :-P nie no muszę zrobić to ciacho :razz: jak dzisiaj zdąże to zrobie ;) dam znac jak wyszło :P pozdrawiam i dziękuję za przepisik :) Cytuj
Maryśka2308 Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 Zrobiłam dzisiaj tego bananowca i musze przyznać że bardzo dobry :-P Niestety niemiałam serka ani waniliowego ani tego z wiadereczka tylko użyłam jakiegoś innego średnio zmielonego ponieważ mieszkam na wsi i jak wiadomo w tych małych sklepach nie zawsze wszystko mozna dostać ;) Ale i tak wyszło pyszne :) a wierzch posypałam wiórkami kokosowymi :razz: dziękuję za przepisik i serdecznie pozdrawiam :razz: Cytuj
monikadb26 Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Witam wszystkich :grin: Zrobiłam te ciasto dzisiaj. Jest pyszne masa ma nietypowy smak .Po prostu rewelacja :grin:- naprawdę polecam. Mi ciasto duze wyrosło więc skroiłam wierzch i porwałam na małe kawaleczki i tym posypałam masę wyszło pieknie :grin: Cytuj
apsik Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Bardzo się cieszę ,że ciacho smakuje i mogłam je wyszperać na innym forum i Wam polecić. Mi także bardzo smakuje,pozdrawiam Cię ,,chyba jesteś Monika -ja Ela. Cytuj
monikadb26 Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Tak mam na imię Monika Miło mi Elu. Mój mąż wielki łasuch zjadł juz prawie całe od wczoraj :grin: ale kawałek schowałam dla gosci dzisiejszych. Gdybym tego nie zrobiła nie miałabym co im dać hihi :grin: .Pozdrawiam cię Elu Cytuj
niuniaczek Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zrobiłam to ciasto na niedzielę. Pycha. Musiałam je nieznacznie zmienić bo nie miałam wszystkich składników, ale wyszło pycha. Nie miałam śmietany kremówki i zrobiłam tak - Spód - wg przepisu - na spód wylałam polewę czekoladową i poukładałam przekrojone banany, które też polałam polewą czekoladową (zeby całe były w czekoladzie - ubiłam śnieżkę w szklance mleka, dodałam tęzejacą galaretkę , cytrynową (1 rozpuszczona w szklance wody) i dodałam 1 serek homogenizowany. Wylałam na banany. Po zastygnięciu nadawał sie do krojenia. Wyglądał przepysznie i smakował wyśmienicie. Polecam dzieki za inspirację :( serdecznie pozdrawiam, Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi