Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie wiem czy ten przepis zamieszczam na wlasciwym miejscu

DOMOWY CHLEBEK

SKLADNIKI:

1 kg maki wroclawskiej

1 plaska lyzka soli

4-5 lyzeczek cukru

1/2 kostki drozdzy

5 szkl cieplej wody(w jednej z nich rozrobic drozdze z cukrem)

3/4 szkl otrebow owsianych

3/4 szkl otrebow pszennych

wszystko oprocz otrebow dokladnie wyrobic(ja to robie mikserem).nastepnie dodac otreby i dokladnie wymieszac lyzka.ciasto ma miec konsystencje gestsza takie ciagnace sie na lyzce.

czasami maka jest wilgotna wtedy dosypujemy troche maki aby uzyskac wspomniana konsystencje.odstawiamy do wyrosniecia.nastepnie nakladamy na blaszki 3 keksowki (dl ok 30 cm)wylozone papierem.ja uzylam 30,30 i 26.piec ok 1 godz.

jesli ktos lubi mozna dodac slonecznik.chlebek jest przepyszny.dzis upieklam i mam 3 blaszki chlebka.po raz kolejny sie udal chociaz zaznaczam ze nie jestem super kuchareczka jak wiekszosc z was chyle uklony.zalaczam zdjecia.UDANEGO WYPIEKU!!! post-4993-1178450499_thumb.jpgpost-4993-1178450531_thumb.jpgpost-4993-1178450531_thumb.jpg

post-4993-1178450484_thumb.jpg

  • Odpowiedzi 74
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Chlebek jest super muszę go spróbować. Piekłam różne chlebki ale takiego z otrębami jeszcze nie. Jak upiekę to dam znać.Pozdrawiam. :grin:

Opublikowano

Piekę taki chlebek - naprawdę polecam, moje dzieci nie chcą juz jeść "zwykłego" chleba ze sklepu . Dodaję jeszcze siemie lniane, słonecznik, sezam i co tylko mam a jeżeli nie to bez tego też smakuje super, pozdrawiam, :grin:

Opublikowano

Właśnie chlebek jest w piecu. Ale nie dałam 5 szklanek wody tylko 4 bo było bardzo rzadkie niewiem dlaczego może to zależy od mąki ale tylko dałm 3/4 szkl otrębów pszennych bo nie miałam owsianych ale urusł szybko i napewno będzie super.

Opublikowano

tak to wina maki.jest wilgotna i nie wchlania dobrze wody.ostatnio dosypalam po prostu maki takiej jaka mialam pod reka i wyszedl pyszny.moja cora z kupnym chlebem robi akrobacje skorki nie zjem itp.natomiast ten chlebek wsuwa kromka za kromka o dziwo ze skorka!!! chlebek juz poszedl biore sie za nastepny.robi sie blyskawicznie . trzymam kciuki za twoj wypiek :grin: .pozdrawiam

Opublikowano

Wyszedł super dwie duże blaszki keksówki a chlebek aż wyszedł poza blaszkę a jeszcze jedno dodałam słonecznik napewno będę go robić często. :grin: Przepraszam za ten język nie wiedziałam że go wywala.

Opublikowano

Ten chlebek wygląda ślicznie. I na dniach napewno wypróbuję ten przepis. Bo nie ma to jak własny domowy chlebek. Serdecznie dziękuję za przepis :grin: Gorące pozdrowienia.

Opublikowano

pierwszy raz jadlam go u mamy.otrzymalam przepis i musze wam powiedziec ze balam sie go robic bo pieczenie chleba przypisywalam doswiadczonym kucharkom(a daleko mi do nich bardzo).jednak pierwsze koty za ploty i moje zdziwienie nie mialo granic :grin: udalo sie!!!pieke go juz od dawna i mam nadzieje ze i wam przepis posluzy.pozdrawiam

Opublikowano

Dodanie do cista chlebowego ze 3,4 garści ugotowanych,przeciśniętych przez praskę ziemniaków przedłuzy świeżość chleba-naprawdę polecam ten sposób.Wodę mozna zastąpić np maślanką w całości lub pół na pół lub mlekiem.Warto dodać na 0.5 kg maki stołową łyżkę stopionego masła lub dobrej oliwy -wówczas chleb sie nie kruszy.

Opublikowano

Dziś upiekłam chlebek i faktycznie jest bardzo dobry.Troszke wyszedł gorszy niż na załączonym zdjęciu ,ale chyba dlatego,że nie było otrębów owsianych,więc dałam płatki owsiane.Muszę poszukać jednak otrębów.Mimo wszystko wielkie dzięki za przepis. :razz:

Opublikowano

Wczoraj upiekłam ten chlebek,wyszedł bardzo dobry.Domownikom i obecnym gościom bardzo,bardzo smakował. Bardzo się cieszę,że jestem na tym forum,tak wiele fajnych przepisów poznaję i tak wiele dobrych rad tu otrzymuję. Dzięki serdeczne wszystkim forumowiczom i wspaniałym administratorom tego forum. A za wspaniały przepis nie mogło być innej noty jak piąteczka :razz: Pozdrawiam serdecznie

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.