Dalovay Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 nie wiem czy ten przepis zamieszczam na wlasciwym miejscu DOMOWY CHLEBEK SKLADNIKI: 1 kg maki wroclawskiej 1 plaska lyzka soli 4-5 lyzeczek cukru 1/2 kostki drozdzy 5 szkl cieplej wody(w jednej z nich rozrobic drozdze z cukrem) 3/4 szkl otrebow owsianych 3/4 szkl otrebow pszennych wszystko oprocz otrebow dokladnie wyrobic(ja to robie mikserem).nastepnie dodac otreby i dokladnie wymieszac lyzka.ciasto ma miec konsystencje gestsza takie ciagnace sie na lyzce. czasami maka jest wilgotna wtedy dosypujemy troche maki aby uzyskac wspomniana konsystencje.odstawiamy do wyrosniecia.nastepnie nakladamy na blaszki 3 keksowki (dl ok 30 cm)wylozone papierem.ja uzylam 30,30 i 26.piec ok 1 godz. jesli ktos lubi mozna dodac slonecznik.chlebek jest przepyszny.dzis upieklam i mam 3 blaszki chlebka.po raz kolejny sie udal chociaz zaznaczam ze nie jestem super kuchareczka jak wiekszosc z was chyle uklony.zalaczam zdjecia.UDANEGO WYPIEKU!!! Cytuj
iwona30 Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 Chlebek jest super muszę go spróbować. Piekłam różne chlebki ale takiego z otrębami jeszcze nie. Jak upiekę to dam znać.Pozdrawiam. :grin: Cytuj
niuniaczek Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Piekę taki chlebek - naprawdę polecam, moje dzieci nie chcą juz jeść "zwykłego" chleba ze sklepu . Dodaję jeszcze siemie lniane, słonecznik, sezam i co tylko mam a jeżeli nie to bez tego też smakuje super, pozdrawiam, :grin: Cytuj
bietka Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Jeżeli pieczenie chleba Was wciągnie to polecam maszynę do chleba Cytuj
iwona30 Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Właśnie chlebek jest w piecu. Ale nie dałam 5 szklanek wody tylko 4 bo było bardzo rzadkie niewiem dlaczego może to zależy od mąki ale tylko dałm 3/4 szkl otrębów pszennych bo nie miałam owsianych ale urusł szybko i napewno będzie super. Cytuj
Dalovay Opublikowano 8 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 tak to wina maki.jest wilgotna i nie wchlania dobrze wody.ostatnio dosypalam po prostu maki takiej jaka mialam pod reka i wyszedl pyszny.moja cora z kupnym chlebem robi akrobacje skorki nie zjem itp.natomiast ten chlebek wsuwa kromka za kromka o dziwo ze skorka!!! chlebek juz poszedl biore sie za nastepny.robi sie blyskawicznie . trzymam kciuki za twoj wypiek :grin: .pozdrawiam Cytuj
iwona30 Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Wyszedł super dwie duże blaszki keksówki a chlebek aż wyszedł poza blaszkę a jeszcze jedno dodałam słonecznik napewno będę go robić często. :grin: Przepraszam za ten język nie wiedziałam że go wywala. Cytuj
Dalovay Opublikowano 8 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 bardzo sie ciesze ze udal sie wypiek.ja to lubie taki jeszcze cieplutki z maselkiem.pozdrawiam :grin: Cytuj
azi Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Ten chlebek wygląda ślicznie. I na dniach napewno wypróbuję ten przepis. Bo nie ma to jak własny domowy chlebek. Serdecznie dziękuję za przepis :grin: Gorące pozdrowienia. Cytuj
Dalovay Opublikowano 9 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 pierwszy raz jadlam go u mamy.otrzymalam przepis i musze wam powiedziec ze balam sie go robic bo pieczenie chleba przypisywalam doswiadczonym kucharkom(a daleko mi do nich bardzo).jednak pierwsze koty za ploty i moje zdziwienie nie mialo granic :grin: udalo sie!!!pieke go juz od dawna i mam nadzieje ze i wam przepis posluzy.pozdrawiam Cytuj
bietka Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Dodanie do cista chlebowego ze 3,4 garści ugotowanych,przeciśniętych przez praskę ziemniaków przedłuzy świeżość chleba-naprawdę polecam ten sposób.Wodę mozna zastąpić np maślanką w całości lub pół na pół lub mlekiem.Warto dodać na 0.5 kg maki stołową łyżkę stopionego masła lub dobrej oliwy -wówczas chleb sie nie kruszy. Cytuj
Jolcia Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Dziś upiekłam chlebek i faktycznie jest bardzo dobry.Troszke wyszedł gorszy niż na załączonym zdjęciu ,ale chyba dlatego,że nie było otrębów owsianych,więc dałam płatki owsiane.Muszę poszukać jednak otrębów.Mimo wszystko wielkie dzięki za przepis. :razz: Cytuj
azi Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Wczoraj upiekłam ten chlebek,wyszedł bardzo dobry.Domownikom i obecnym gościom bardzo,bardzo smakował. Bardzo się cieszę,że jestem na tym forum,tak wiele fajnych przepisów poznaję i tak wiele dobrych rad tu otrzymuję. Dzięki serdeczne wszystkim forumowiczom i wspaniałym administratorom tego forum. A za wspaniały przepis nie mogło być innej noty jak piąteczka :razz: Pozdrawiam serdecznie Cytuj
Dalovay Opublikowano 13 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 dziekuje za skorzystanie z przepisu.ciesze sie bardzo ze chlebek sie udal i ze smakuje.pozdrawiam :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.