Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja już prawie 5 lat piekę chleb na zakwasie ale z innego przepisu.

Jest pszenno żytni. Wiele osób z rodziny i znajomych też pieką

i nie wyobrażam sobie jeść ponownie chlebek sklepowy.

Aniu do odważnych świat należy. Pozdrawiam.

  • 4 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 74
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Muszę wrócić do tego, pamiętam że pare lat temu moja mama wyrabiała jakas mase w Termomixie (taki robot kuchenny) i zapach takiego chlebka był rewelacyjny :)
Czy można w domu robić coś ala chleb razowy też?

Opublikowano

Czasami też upiekę chleb, ale mam blisko domu piekarnię z pieczywem robionym na zakwasie więc co rano gnam po gorący chlebek.

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja podrzucam przepis na zdrowiuśki chlebek bez mąki :)

 

Składniki na jedną keksówkę:

1 szklanka ziaren słonecznika

3/4 szklanki siemienia lnianego

1/2 szklanki migdałów

1 1/2 szklanki płatków owsianych

10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego

2 łyżeczki soli

1 łyżka syropu z agawy

5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego

1 1/2 szklanki letniej wody + 3 łyżki

Przygotowanie:

 Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. W szklance wymieszać wodę, syrop z agawy i olej kokosowy. Wlać płynne składniki do suchych i dokładnie mieszać przez kilka minut. Odstawić na 1-2 godziny, aż do wchłonięcia płynów. Piekarnik rozgrzać do 185 stopni.

 

Keksówkę posmarować cienko olejem kokosowym i przełożyć do środka masę z ziarenek. Piec przez 50-60 minut, chleb jest gotowy kiedy można w niego postukać i usłyszeć głuchy, pusty odgłos. Wyjąć z piekarnika, odstawić na godzinę do schłodzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremki i zostawić aż do kompletnego wystudzenia, najlepiej na całą noc. To bardzo ważne, bo nawet lekko letni chleb będzie się jeszcze kruszył. Kroić cienkim i ostrym nożem. 

Opublikowano

ale mnie długo tu nie było!!

Dziś już zajadam cieplutki chlebuś.Pierwszy raz piekłam w termoobiegu .

Dziś dodałam trochę mąki kukurydzianej i pełnoziarnistej 3 zboża....do tego sporo czarnuszki i kminku sypnęłam...mniamniuśny!

  • 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...
  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.