Jolcia Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Ja już prawie 5 lat piekę chleb na zakwasie ale z innego przepisu. Jest pszenno żytni. Wiele osób z rodziny i znajomych też pieką i nie wyobrażam sobie jeść ponownie chlebek sklepowy. Aniu do odważnych świat należy. Pozdrawiam. Cytuj
LysyInspiracja Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2014 Muszę wrócić do tego, pamiętam że pare lat temu moja mama wyrabiała jakas mase w Termomixie (taki robot kuchenny) i zapach takiego chlebka był rewelacyjny :) Czy można w domu robić coś ala chleb razowy też? Cytuj
AnnaK Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2014 Czasami też upiekę chleb, ale mam blisko domu piekarnię z pieczywem robionym na zakwasie więc co rano gnam po gorący chlebek. Cytuj
marysi_co Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2014 Ja od czasu do czasu robię chlebek otrębowy z pomidorami koktajlowymi i jest bardzo dobry, tylko trzeba uważać bo szybko pleśnieje Cytuj
Spoon Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2014 Ja podrzucam przepis na zdrowiuśki chlebek bez mąki :) Składniki na jedną keksówkę: 1 szklanka ziaren słonecznika 3/4 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki migdałów 1 1/2 szklanki płatków owsianych 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego 2 łyżeczki soli 1 łyżka syropu z agawy 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego 1 1/2 szklanki letniej wody + 3 łyżki Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. W szklance wymieszać wodę, syrop z agawy i olej kokosowy. Wlać płynne składniki do suchych i dokładnie mieszać przez kilka minut. Odstawić na 1-2 godziny, aż do wchłonięcia płynów. Piekarnik rozgrzać do 185 stopni. Keksówkę posmarować cienko olejem kokosowym i przełożyć do środka masę z ziarenek. Piec przez 50-60 minut, chleb jest gotowy kiedy można w niego postukać i usłyszeć głuchy, pusty odgłos. Wyjąć z piekarnika, odstawić na godzinę do schłodzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremki i zostawić aż do kompletnego wystudzenia, najlepiej na całą noc. To bardzo ważne, bo nawet lekko letni chleb będzie się jeszcze kruszył. Kroić cienkim i ostrym nożem. Cytuj
marysi_co Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2014 To ja skieruję do bloga, gdzie jest mój ulubiony przepis na zdrowy chlebek https://funandtaste.blogspot.com/2012/02/otrebowy-chlebek-z-pomidorkiem-bez-maki.html Chlebek jest pyszny, nie raz robiłam ;) Cytuj
Spoon Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2014 Wow wygląda smakowicie z tymi pomidorkami. Chyba w przyszły weekend wypróbuję przepis :) Cytuj
basga Opublikowano 15 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2014 ale mnie długo tu nie było!! Dziś już zajadam cieplutki chlebuś.Pierwszy raz piekłam w termoobiegu . Dziś dodałam trochę mąki kukurydzianej i pełnoziarnistej 3 zboża....do tego sporo czarnuszki i kminku sypnęłam...mniamniuśny! Cytuj
homie Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2014 Polecam przykrywać taki chleb ściereczką, dłużej zachowuje świeżość i miękkość niż luzem w chlebaku lub w folii (a kysz!) Cytuj
leon_87 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2015 mi chlebek nigdy nie wyszedł :/ Cytuj
lesny_typ Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2015 ja mam dobrą piekarnię pod domem, mają świetne chleby na zakwasie. z oliwkami, suszonymi pomidorami są mistrzowskie. ale taki domowy musi być pycha Cytuj
amaryntushy Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2015 wiesz co niby różnica jest, ale jak bym stale piekł w domu chleb to zrujnowałyby mnie rachunki za prąd. Cytuj
szalvia Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2015 też myślałam, żeby kupić maszynkę tylko nie wiem czy jest sens bo aż tyle chleba w moim domu nie schodzi. Cytuj
W0JTEK Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2015 uwielbiam domowy chleb :D ostatnio robiłem cebulowy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.