ina12 Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 1 kg poziomek - najlepiej leśnych 70% wódka - litr spirytusu zmieszać z litrem 40% wódki 1 kg cukru 2 szklanki wody łyżka soku z cytryny Poziomki zalać alkoholem i pozostawić na słońcu 24 godz. nie dłużej. Po tym czasie nalewkę zlać a poziomki odsączyć. Z cukru i wody ugotować syrop. Do gorącego syropu wlewać ostrożnie nalewkę, dodać łyżkę soku z cytryny, wymieszać i bardzo szybko wystudzić. Następnie rozlać do butelek, szczelnie zakorkować, trzymać w chłodnym miejscu co najmniej 4-5 miesięcy. Cytuj
iwona30 Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 Ja robię taką nalewkę tylko że z brzoskwiń. Pije się to super bo nie trzeba przepijać a co najważniejsze głowa nie boli po imprezce. Cytuj
ina12 Opublikowano 6 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 Poziomkowa jest wyborna w smaku, ma śliczny kolor i wspaniały aromat. Cytuj
basga Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Pewnie poziomki można zastąpić truskawkami? CZY TO MUSI TAK DŁUGO "LEŻAKOWAĆ? a % ma być 2 litry? Cytuj
ina12 Opublikowano 25 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Basiu będzie nalewka truskawkowa, o tym wiesz, % ma być dwa litry a leżakować musi ten okres bo nabiera prawdziwego smaku. Po zrobieniu można posmakować bez obaw. Cytuj
EWA1992 Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 A czy można zastąpić poziomki owocami pestkowymi (czereśnie,wisnia ). jeśli tak to czy trzeba usunąć pestki? A może tak połowe z pestkami a połowe bez??? Czytałam,że pestki wydają tzw: "kwas pruski". Cytuj
ina12 Opublikowano 10 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 Ewunia z owoców pestkowych nalewkę robi się innym sposobem. Pozdrawiam Cytuj
EWA1992 Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Aha... Halinko w tym temacie nalewkowym jestem całkowicie zielona :razz: . Przenigdy sama nie robiłam i lepiej zapytać tak wspaniałej gospodyni... Cytuj
ina12 Opublikowano 11 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Ewunia ja też nie wszystko wiem, Jeżeli będziesz chciała zrobić to podam przepis. Pozdrawiam Cytuj
EWA1992 Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Halinko - to ja bardzo proszę o przepis na nalewke z owoców pestkowych. Mam tylko nadzieje,że mi sie uda. :-D Pozdrawiam serdecznie Ewa. Cytuj
ina12 Opublikowano 12 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Ewuniu proszę bardzo podaję przepis i na pewno nalewka będzie udana. 1 kg wiśni bez pestek, kilka wiśni z pestkami z tego kilograma, mogą być wszystkie bez pestek wsypać do słoja, dodać 4 goździki i trochę wanilii i 25 dag cukru. Zalać to 1/2 l spirytusu lub litrem wódki. Wymieszać, szczelnie zamknąć i przechowywać do 6 miesięcy. Następnie odcedzić i zlać do butelek. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi