iwona30 Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 Ciasto kruche 2 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 1/2 margaryny 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 1 jajko Zagnieść ciasto i upiec 2 placki. Ciasto biszkoptowe 4 jajka 10 dkg cukru 8 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem 1 budyń waniliowy mały ugotować według przepisu 1 cukier waniliowy 1 kostka masła Masło utrzeć i dodawać po łyżce budyniu. Masa z jabłek 1 kg jabłek renet pokroić w drobną kostkę wrzucić na kipiący syrop 1 szkl. wody i 1 szkl cukru. Ma to tylko zakipieć i odstawić. Osobno rozpuścić w 1 szkl. wody 2 galaretki cytrynowe i wlać do jabłek wymieszać i wystudzić Gęstniejące wyłorzyć na placek. Wykonanie placka - placek kruchy - krem - jabłka - biszkopt - jabłka - krem - placek kruchy - polewa Polecam bo jest naprawdę bardzo dobry. :grin: Cytuj
krystyna1959 Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 czy to ciasto dobrze się kroi na małe kawałki bo chcę zrobić to ciasto na komunię Cytuj
iwona30 Opublikowano 8 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Tak dobrze się kroi.Wychodzi jak placek tortowy.Jest to przysmak mojego męża. Polecam bo ciekawie wygląda w środku po przekrojeniu ma smak troszkę jak piernik bo tam idzie soda do kruchych placków. Po upieczeniu kruchych placków dobrze jest je napączować wtedy szybciej odchodzi.Polecam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.