Maryśka2308 Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Witam wszystkich :razz: Poszukuję przepisu na zwyczajny sernik bez rzadnych dodatków, galaretek, złotej rosy... itp Poprostu zwyczajny, pulchny "sernik babuni" :grin: W miare wysoki i oczywiście pyszny :razz: Czekam na propozycje przepisów :razz: Pozdrawiam serdecznie i z góry wszystkim dziękuję :razz: Cytuj
basga Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Marysiu-nawet jak w przepisie są brzoskwinie to wcale nie musisz ich dodawać i będzie taki sernik jak lubisz,chyba tego typu nosi nazwę wiedeński.Sernik z rosą też wart zachodu ale wystarczy jak zrobisz tylko mase serową bez tej posypki i "rosy",a sernik z jogurtów bałkańskich przeglądałaś? W którymś dziale ,chyba w "znaleziono w internecie" jest sernik gazetowy-też ma wiele pozytywnych komentarzy. Napewno coś sobie wybierzesz z tego "rogu obfitości" :grin: Cytuj
Maryśka2308 Opublikowano 8 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Bardzo pani dziękuję :razz: Oczywiście wiem, że niemusze dodawać różnych innych rzeczy ale własnie w tym tkwi cała tajemnica... Piekłam już troche różnych serników tego typu i za każdym razem stwierdzam że to jednak nie to... Przejrze to co pani poleca :grin: Może wreszcie uda mi się znaleść to czego szukam :razz: Heh, cóż wybredna jestem :razz: Pozdrawiam :razz: Cytuj
basga Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 WYBREDNA MOŻESZ SOBIE BYĆ,PRZYNAJMNIEJ WIESZ,CZEGO CHCESZ...TYLKO NIE MÓW DO MNIE pani!!!!!!! :grin: :razz: :razz: Basia jestem i już :razz: Cytuj
Maryśka2308 Opublikowano 8 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 hehe :grin: Dobrze Basiu :razz: Cytuj
Jolcia Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Marysiu może skorzystasz z przepisu na sernik od mojej siostry. Oto on: Kruchy spód wg uznania. SER -1 kg sera tłustego -10 jajek -40 dag cukru pudru -15 dag masła -1/2 opakowania sernixu -1/2 opakowania budyniu -cukier waniliowy -rodzynki [ może być bez ] Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę.Dodawać po trochu sera, następnie sernix,budyń,rodzynki i pianę ubitą z białek. Sernik jest puszysty,wysoki i bardzo dobry. A może sernik wiedeński: -1kg i 20 dag sera tłustego -8 jajek -30 dag cukru -25 dag masła -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżka kaszy manny -1 łyżeczka proszku -rodzynki,skórka z pomarańczy Żółtka utrzeć z cukrem i masłem ,dodać ser ,mąkę z proszkiem,kaszę,bakalie i pianę z białek.Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 1 godziny. Cytuj
iwona30 Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Mam przepis na serownik który gości u mnie od wielu lat jest to serownik mojej mamy: Składniki: 1 1/2 kg sera 30 dkg masła 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 12 jaj 60 dkg cukru pudru 1/2 szkl. rodzynek 1 cukier waniliowy 1 cytryna wydusić sok 1 łyżka proszku do pieczenia Masło, cukier i cukier waniliowy wraz z żółtkami ucierać dodać budynie na końcu białka i sok z cytryny piec w tem. 200st. Można na spód zrobić kruche ciasto. Cytuj
Klosewik Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Przerażają mnie te ilości jajek ! 10, 12 ? Nie można już upiec dobrego sernika z mniejszej ilości jajek ? :grin: Może jakiś skromniejszy przepisik ? Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 https://www.smaczny.pl/forum/index.php?show...6&hl=sernik To może zobacz ten. są też zdjęcia Cytuj
Maryśka2308 Opublikowano 8 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Łoł ile przepisików :razz: Bardzo wam wszystkim dziękuję :razz: Napewno coś sobie wybiorę :razz: Choć też mnie przeraża ta ilośc jajek musze przyznać :grin: Ale zobaczymy- upieke wszystkie po kolei :razz: hehe pozdrawiam :razz: Cytuj
Jolcia Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Dobry sernik musi mieć w sobie dużo jajek. :grin: Cytuj
iwona30 Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Kochane taka ilość jajek musi być wkońcu na czymś musi urosnąć serownik ja podałam wypróbowany zawsze go robię. Przecież do 1 1/2 kg sera nie dacie 5 jajek bo nic z tego nie będzie. :grin: Ja podałam przepis nikt nie musi go próbować jeżeli uważa że jest przesadzony.Pozdrawiam. :razz: Cytuj
iwona30 Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Dobry sernik musi mieć w sobie dużo jajek. :grin: No właśnie. Cytuj
Maryśka2308 Opublikowano 8 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Spokojnie :grin: Ja tu nie twierdze że źle mi podajecie- wprost przeciwnie :razz: Wiem że to sprawdzone przepisy :razz: Akurat nie myślałam o 5 jajkach no bo bez przesady :razz: Tylko te 12 tak mnie troche zastanawiało :razz: Bo ja zwykle piekłam z 8-10 :razz: Ale rozwiano do końca moje wątpliwości :razz: Dziękuję :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.