Adzia13 Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Bardzo prosze poradzcie mi jak przystroic tort na komunie. Mam upiec 3 torty na zamowienie i chce aby ladnie wygladaly. Maja byc biale,ewentualnie z kolorowym dodatkiem. Myslalam o kokosie,bialej czekoladzie,migdałach? Moze macie jakies pomysły? Obiecuje podac przepis na pyszny torcik ze zdjeciem! Jestem początkująca na tym forum, mam nadzieje,ze mnie przyjmiecie cieplutko! Bardzo mi sie tu podoba! Pozdrawiam! Cytuj
basga Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Widziałam kiedyś taką dekorację:kiść zielonych winogron zamoczona w białku a potem w cukrze,potem gdy to zastygnie wystarczy położyć na torcie,bardzo ładnie to wygląda i winogrona pasują do komunii. Polewą możesz zrobić jakiś napis,np.imię dziecka i datę. Gotowe kuleczki raffaello tez się sprawdzają. Koniecznie wklej nam zdjęcie jak już zrobisz torciki. Cytuj
bernadettt Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Adzia znalazłam coś takiego i tu masz zdjęcia różnych tortów,może coś Ci się przyda.I jeszcze tu [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] tu tu Pozdrawiam i udanych wypieków :grin: :razz: :razz: Cytuj
ina12 Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Witam Cię Adziu, już zostałaś cieplutko przyjęta i napewno będziesz z nami bardzo dobrze się czuła. Adziu podaję przepis na dekoracje białego tortu komunijnego. Już kończyłam przepis i wyłączył mi się komputer, zaczynam po raz drugi i muszę pisać etapami. Masa 3 kostki masła 2 szklanki mleka szklanka cukru 3 jaja 10 dag wiórków kokosowych sok z całej cytryny. Wiórki zalać szklanką gorącego mleka.. Cukier i jaja utrzeć, zalać drugą szklanką wrzącego mleka i zagotować, często mieszając. Masło utrzeć na puch, dodając powoli ostudzoną zimną masę jajeczną. 1/3 gotowej masy miksujemy z sokiem cytrynowym to będzie do dekoracji tortu, a resztę masy ucieramy z wiórkami namoczonymi w mleku. Biszkopt kroimy na trzy krążki i nasączamy ponczem z mocnej herbaty z cukrem i cytryną, smarujemy białą masą kokosową. Boki i wierzch tortu smarujemy masą do dekoracji. Wokoł brzegu tortu robimy gwiazdki. Na papierze pergaminowym smarujemy cieńko masę z cytryną i nakładamy na nią wycięty kielich z papieru, okrawamy wokoło nożem i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Gdy będzie zastygnięta kielich kładziemy na tort. Tak samo robimy symbol hostii, wyciskamy promyki, IHS i kuleczki winogron. Ja podałam masę na biszkopt który piecze się w prodiżu. Można zrobić jeszcze w taki sposób dekorację, przekroić biszkopt na dwie części blat, boki i wierzch posmarować bitą śmietaną, boki obsypać płatkami migdałowymi, a na wierzchu wycisnąć szprycą śmietanowe różyczki i w każdą włożyć kawałeczek brzoskwini, migdałek i serduszko. Adziu na ciasto mogę też podać przepis jak będziesz chciała. Pozdrawiam Ciebie serdecznie. Cytuj
Adzia13 Opublikowano 10 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Dziekuje bardzo za Wasza pomoc. Te linki sa super,pomysł z winogronem również. Bardzo zaciekawił mnie przepis na mase i wykonczenie tortu INA 12,prosze o przepis na ciasto! Dziekuje za miłe przyjęcie!!! Cytuj
ina12 Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Witaj Adziu, oto przepis na ciasto. 20 dag mąki pszennej 20 dag mąki ziemniaczanej 40 dag cukru 6 jaj 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1/4 szklanki wrzącej wody Obydwie mąki z proszkiem do pieczenia przesiać. ubić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, a pod koniec, powoli dodać wrzacą wodę. Ucierać na puch i dodać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Wmieszać ubitą pianę z białek powoli do ciasta. Piec na pergaminie w prodizu ok. 40 minut na złoty kolor. Zimny przekroić na 3 krążki. II przepis o którym wspomniałam to piecze się w tortownicy. Ciasto 11 białek 30 dag cukru pudru 30 dag wiórków kokosowych Masa 2,5 szklanki kremówki 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy Do dekoracji 3 połówki brzoskwiń płatki migdałowe Całe migdały obrane ze skórki białe serduszka dekoracyjne Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder, dobrze zmiksować i na koniec wsypać wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec w temp. 180- 200*C przez 45-50 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwie części. Kremówkę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Pierwszy krążek obficie posmarować ubitą kremówką, trochę zostawić do dekoracji, przykryć drugim krążkiem. Posmarować również wierzch i boki. Dokładnie wygładzić i boki obsypać płatkami migdałowymi, a na wierzchu wycisnąć szprycą śmietanowe różyczki i w każdą włożyć kawałeczek brzoskwini, migdałek i serduszko, o tym pisałam poprzednio. Adziu jak byś wrazie ubijała kremówkę to ja robię tak, na 1/2 l kremówki rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody jedną łyżkę żelatyny i jak ostygnie dodaję na końcu i ubijam, wtedy śmietana jest bardziej ściślejsza. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
Jolcia Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Andziu można też tort na zewnątrz posmarować kremem z Rafaello,który jest na forum.Ślicznie wygląda,tak śnieżno biało.Ja do swojego tortu kupiłam gotową dekorację z lukru w postaci książeczki.Życzę powodzenia podczas pieczenia. Cytuj
basga Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Znalazłam wreszcie linka torty komunijne.,może akurat coś wpadnie w oko :razz: Cytuj
Adzia13 Opublikowano 13 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Wielkie dzieki za pomoc i pomysły! Te torty z linków są cudne! Niestety ja nie mam takich zdolnosci ani sprzętu wiec moje torciki wyszły troche blado w porownaniu ze zrobionymi w cukierni, no ale zamawiający byli bardzo zadowoleni :razz: Zrobilam taki tort x 3: 2 blaty kakaowe, 1 orzechowy, 1 kokosowy + masa smietankowo-kakaowa. Zdjecia przesylam zgodnie z obietnicą. Ina 12 dzieki za przepisy na torty i wykonczenie, nie odwazylam sie ich robic na zamówienie bo balam sie, ze cos nie wyjdzie,zawsze wole sobie upiec pierwszy raz cos nowego, aby wiedziec jak smakuje. Oczywiscie upieke tort z Twojego przepisu jak tylko bedzie jakas okazja do swietowania w rodzince! Pozdrawiam ! Cytuj
kate_76 Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Piekne torciki ci wyszly adziu !!! gratulacje! Cytuj
Masahiko Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Wielkie dzieki za pomoc i pomysły! Te torty z linków są cudne! Niestety ja nie mam takich zdolnosci ani sprzętu wiec moje torciki wyszły troche blado w porownaniu ze zrobionymi w cukierni, no ale zamawiający byli bardzo zadowoleni :razz: Zrobilam taki tort x 3: 2 blaty kakaowe, 1 orzechowy, 1 kokosowy + masa smietankowo-kakaowa. Zdjecia przesylam zgodnie z obietnicą. Ina 12 dzieki za przepisy na torty i wykonczenie, nie odwazylam sie ich robic na zamówienie bo balam sie, ze cos nie wyjdzie,zawsze wole sobie upiec pierwszy raz cos nowego, aby wiedziec jak smakuje. Oczywiscie upieke tort z Twojego przepisu jak tylko bedzie jakas okazja do swietowania w rodzince! Pozdrawiam ! :razz: :razz: :) ja to bym wszystko oddała za TAKIE zdolności. Torciki śliczne!!! Cytuj
ina12 Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Adziu torty piękne wykonałaś, ja też Tobie składam wielkie gratulacje. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.