Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

SKŁADNIKI CIASTA -30 dag maku -25 dag cukru pudru -15 dag margaryny Kasi -10 dag miodu-prawdziwego -8 jajek -łyżeczka sody -łyżka kakao -3 łyżki mąki ziemniaczanej -bakalie Mak sparzyć i zmielić. Margarynę utrzeć z cukrem i dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać mak,mąkę,sodę kakao,bakalie i pianę ubitą z białek. Ciasto wylać na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia i piec 25 minut w 170C. BISZKOPT -5 jajek -5 łyżek cukru -5 łyżek mąki krupczatki Białka ubić na sztywno,dodać cukier,żółtka i mąkę.Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 25 minut w 170C. Po ostygnięciu biszkopt pokroić w paski szerokości 2 cm. Dodatkowo zrobić krem budyniowy.Myślę że każdy ma swój ulubiony.Ja robię krem taki jak do ciasta Krakersik,tylko nie daję kokosu.Uważam że jest najlepszy. Dodatkowo przygotować 2 galaretki o różnych smakach [ja dałam wiśniową i agrestową ] Każdą galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody.Dobrze schłodzić,aż będzie tężała. UŁOŻENIE -placek makowy-1/2 kremu-paski biszkoptu-między paski galaretka-1/2 kremu- placek makowy-polewa czekoladowa. Może się wydawać ,że jest dużo pracy przy tym cieście ale warto go zrobić.Jest super.

post-2826-1178719280_thumb.jpg

Opublikowano

Jolcia-no Ty tak nie szalej z tymi nowościami bo to grzech tak tuczyć koleżanki! :grin: Rozumiem,że galaretkę nakłada się tęzejącą w te luki między paskami biszkopta? Czy też kroi się w paski? W przekroju kapitalnie dekoracyjne a robiłaś Pawi ogon?

Opublikowano

Basga dodrze że mnie poprawiasz,w luki leje się tężejącą galaretkę. Pawi ogon robiłam,jest bardzo dobry.Było to jednak dawno temu i nie miałam aparatu,żeby zrobić zdjęcie.Na razie mam niechęć do pieczenia, bo na komunię upiekłam 12 ciast i mam dość.Pozdrawiam.

Opublikowano

Ja też zamierzam upiec to ciacho, właśnie wydrukowałam przepis i podobnie jak ina 12 też bym chciała przerwy w pieczeniu, w niedzielę mam urodziny syna więc znowu będą wypieki.

Opublikowano

Jolcia-no Ty tak nie szalej z tymi nowościami bo to grzech tak tuczyć koleżanki! :razz:

Rozumiem,że galaretkę nakłada się tęzejącą w te luki między paskami biszkopta?

Czy też kroi się w paski?

W przekroju kapitalnie dekoracyjne a robiłaś Pawi ogon?

Czy mogłabys podać przepis na ten Pawi ogon.
Opublikowano

Cześć Jolciu, Jestem tutaj nowa, ale bardzo spodobał mi się twój przepis, napewno go wypróbuję, tylko czy mogłabyś podać przepis na ten krem budyniowy? Szukałam przepisu na to ciasto Krakersik, ale chyba jeszcze nie bardzo wiem gdzie co szukać. Dzięki, Pozdrawiam Aneta

Opublikowano

Piękne ciasto Jolciu!!! Od jakiegoś czasu przymierzam się do jego upieczenia. Przepis mam z Cincin-u. Upiekę na pewno. Dziękuję i pozdrawiam. :razz:

Opublikowano

Jolcia kolejne ciasto inne niz znam bo ja mam przepis na drogę cygańską z roladą i to zawsze mnie zniechęcało twoja wersja o wiele bardziej przypadła mi do gustu :razz:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.