Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam takie banalne pytanie.na czym polega system gwiazdek .pewnej rzeczy nie rozumiem pojawia sie nowy przepis zero odslon zero komentarzy i 5 gwiazdek.kto ocenia w taki sposob????

• Odpowiedzi 33
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Przy każdym przepisie z lewej strony jest tytuł, a po prawej jest ocena klikasz i zaznaczasz ilość gwiazdek w zależności jak oceniasz przepis. Nie musisz pisać pochwał jeśli jest już ich wiele tylko oceniasz i wtedy szukający przepisu widzi jak innym smakowało. Ilość gwiazdek to średnia ocena z przyznanych gwiazdek. Chyba właściwie opisałam. Pozdawiam

Opublikowano

mam takie banalne pytanie.na czym polega system gwiazdek .pewnej rzeczy nie rozumiem pojawia sie nowy przepis zero odslon zero komentarzy i 5 gwiazdek.kto ocenia w taki sposob????

witaj sam autor przepisu może sobie ocenić swój przepis :grin:
Opublikowano

dziekuje wam za odpowiedzi.do tej pory wydawalo mi sie ze gwiazdki sa ocena smakowiczow ktorzy wyprobowali dany przepis .jednak jak zobaczylam nowy przepis np z dzisiaj pare odslon w wypowiedziach ani slowa ze ktos zrobil ale za to dumne 5 gwiazdek.to jest bardzo mylace.najwieksza bzdura jest to ze autor przepisu moze sam sobie dac najwyzsza ocene.to bardzo mylace.system rozumiem ale niestety logiki w tym nie widze

Opublikowano

Już była dyskusja na ten temat (nie mogę jej teraz znaleźć). W skrócie - każdy kto dodaje własny przepis na 90% go wypróbował - nie widzę powodu, żeby pozbawiać go możliwości jego oceny - jest on takim samym Forumowiczem jak każdy inny. Dalej - skoro przepis wypróbował i zamieścił znaczy, że uważa go za dobry i najczęściej tak też ocenia. Ocena i tak się po pewnym czasie uśrednia głosami innych Forumowiczów. Tak więc daovay: "do tej pory wydawalo mi sie ze gwiazdki sa ocena smakowiczow ktorzy wyprobowali dany przepis" - dokładnie tak jest i dobrze Ci się wydaje :grin:

Opublikowano

jednak nie zgodze sie z przedmowca.chodzi mi o to ze od oceny sa pozostali forumowicze.jak mam podejsc do przepisu ktory ma 5 gwiazdek ale niestety ani jednego komentarza??????(przyklad str 4 slodkosci)skad mam pewnosc kto to ocenil moze sam autor????

Opublikowano

Cóż - powiem tak - potraktuj ten przepis jakby nie miał zupełnie gwiazdek. Albo jeszcze inaczej - wszystkie nowe przepisy możesz potraktować tak, jakby miały 5 gwiazdek (ocena autora). Czyli - możesz albo zaczekać na opinie (lub kolejne oceny "gwiazdkowe") albo zaryzykować wykonanie przepisu, który dobrze ocenia tylko sam autor.

Innej opcji nie widzę - nie przewidujemy możliwości blokowania głosowania na przepis przez autora - gdyż to rozwiązanie niewiele by zmieniło (patrz poprzedni akapit) natomiast z pewnością miałoby również przeciwników. Ja sam nie znajduję argumentów za zakazem oceniania własnych przepisów przez autora.

A wspomniana przeze mnie dyskusja o ocenach była tutaj:

https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=4112

Opublikowano

ino przepraszam to bylo do Marcina.nie bylo jeszcze twego postu mimo wszysto to naprawde jest bardzo mylace.wizualnie za pomoca gwiazdek przepis zyskuje na wartosci.szczegolnie wprowadza w blad nowych uzytkownikow ktorzy nie rozumieja na jakich zasadach trzeba sie tu poruszac.dziekuje za odpowiedz

Opublikowano

Rozwiązanie podałem: jeżeli przepis nie ma odpowiedzi lub ma mało odsłon - po prostu go nie wykonuj - dokładnie tak samo go potraktuj, jakby nie miał on tej oceny. System ocen działa w ten sposób - twórcy mechanizmu forum, (który działa naprawdę na tysiącach różnych for) nie przewidzieli nawet możliwości zablokowania blokowania głosowania na własny temat - co oznacza, że jednak większość użytkowników woli, żeby tego nie ograniczać.