Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podam porcje na okolo 30 pyz.

12 duzych ziemniakow z czego 1/4 ugotowac a 3/4 zetrzec na tarce (drobne oczka).

Ugotowane ziemniaki przecisnac przez prase i ostudzic.

Starte ziemniaki wylozyc na sitko i odsaczyc a nastepnie wylkozyc na gaze i dobrze wycisnac.

Ugotowane i odcisniete ziemniaki polaczyc razem dodac 3 lyzki maki i maczke ktora zostala z wycisnietych ziemniakow.

Wszystko razem wymieszac i formuowac pyzy. Wrzucac na wrzatek i od chwili wyplyniecia chwile pogotowac.Podawac z przesmazonym boczkiem z cebulka.

To sa typowe pyzy warszawskie ktore byly sprzedawane na bazarze Rozyckiego.

Zycze smacznego!

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Opublikowano

w moich stronach takie pyzy robi sie z wkladem miesnym.formuje sie je nieco wieksze.nosza nazwe kartaczy.rowniez podaje sie je z przesmazona cebulka i skwareczkami.uwielbiam to danie szczegolnie na nastepny dzien takie odgrzewane na patelni.pysznosci!!! :razz:

Opublikowano

Jolu zrobiłam twoje pyzzy ale mi wyszło 18 a nie 30 nawet że zwiększyłam porcję, może ziemniaki były mniejsze niż twoje ale nic się nie dzieje następnym razem zrobię więcej. Zresztą mój Pan (mąż) nie bardzo przepada za pyzami ale nie ma wyjścia i dzisiaj będzie musiał zjeść hi hi. :razz: Pozdrawiam.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.