Jolanta Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Podam porcje na okolo 30 pyz. 12 duzych ziemniakow z czego 1/4 ugotowac a 3/4 zetrzec na tarce (drobne oczka). Ugotowane ziemniaki przecisnac przez prase i ostudzic. Starte ziemniaki wylozyc na sitko i odsaczyc a nastepnie wylkozyc na gaze i dobrze wycisnac. Ugotowane i odcisniete ziemniaki polaczyc razem dodac 3 lyzki maki i maczke ktora zostala z wycisnietych ziemniakow. Wszystko razem wymieszac i formuowac pyzy. Wrzucac na wrzatek i od chwili wyplyniecia chwile pogotowac.Podawac z przesmazonym boczkiem z cebulka. To sa typowe pyzy warszawskie ktore byly sprzedawane na bazarze Rozyckiego. Zycze smacznego! [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Jolanta Opublikowano 9 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Nie trzeba dodawac jajka! Pozdrawiam :razz: [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
ina12 Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Jolu dziękuję bardzo za podanie tego przepisu, jadłam je w Warszawie ale kiedy to było, już nawet nie pamiętam a są bardzo smaczne. Pozdrawiam Cytuj
iwona30 Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Jutro robię na obiad twoje pyzy to dam odpowiedź czy mi wyszły. Cytuj
Dalovay Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 w moich stronach takie pyzy robi sie z wkladem miesnym.formuje sie je nieco wieksze.nosza nazwe kartaczy.rowniez podaje sie je z przesmazona cebulka i skwareczkami.uwielbiam to danie szczegolnie na nastepny dzien takie odgrzewane na patelni.pysznosci!!! :razz: Cytuj
Katarzyna Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Witam! Mam pytanie , czy te gotowane ziemniaki można zastąpić purre? Cytuj
iwona30 Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Jolu zrobiłam twoje pyzzy ale mi wyszło 18 a nie 30 nawet że zwiększyłam porcję, może ziemniaki były mniejsze niż twoje ale nic się nie dzieje następnym razem zrobię więcej. Zresztą mój Pan (mąż) nie bardzo przepada za pyzami ale nie ma wyjścia i dzisiaj będzie musiał zjeść hi hi. :razz: Pozdrawiam. Cytuj
Jolanta Opublikowano 10 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Droga Kasiu nie mam pojecia czy mozna zastapic ziemniaki pirre ale ja ubijam dobrze tluczkiem do ziemniakow.Pozdrawiam :razz: Cytuj
Jolanta Opublikowano 10 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Ineczko tak mie zaskoczylas tymi pyzami. Masz racje to bylo wiele lat temu ale pamietam ten smak do dzis.Pozdrawiam :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.