wiola344 Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 :) Składniki: 25 dkg maku -15 dkg cukru pudru(niepełna szklanka) -5 jaj -1łyzeczka proszku do pieczenia Zaparzyć mak gotującą wodą i zostawic na pół godz.na duszlak położyć gaze przełozyć mak az odcieknie woda zmielić 3 razy utrzec żółtka z cukrem dodać mak i ucierac,dodac proszek i białka ubite na sztywną pianę delikatnie wymieszac wylac na blache Przygotować biszkopt: -5 jaj -4 łyzki cukru -4 łyżki mąki -1 łyzeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka soku z cytryny -białka ubić na sztywną piane dodawać po trochę cukru i po jednym żółtku -jak będzie dość gęste dodaćmąkę z proszkiem i na koniec sok z cytryny ,wylać to na mak -piec ok 30 min Krem: -1/2 l mleka -1/2 szkl. cukru pudru -1 łyżka mąki pszennej -1 łyżka maki ziemniaczanej Ugotować budyń -1/2 kost margaryny -margarynę rozetrzeć z cukrem i dodawać po łyżce wystudzony budyń ucierac Po wystudzeniu ciasta odwrócić je makiem do wierzchu i położyc na to krem i polać polewą polewa: 1-2 łyzki cukru -1 łyzka mleka -2 łyżki kakao -1,5 łyżki margaryny wszysko połączyć i gotować to zgęstnienia,polać ciasto letnią polewą :razz: :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.