grumko Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Do moich ulubinych programów kulinarnych należą programy prowadzone przez Nigellę Lawson. Można je u nas oglądać na TVN Style. W jednym z ostatnich odcinków zaproponowała bardzo proste przepisy na fajny obiad. "Krwiste" ziemniaki: 8 dużych młodych ziemniaków piecze się godzinę albo gotuje w łupinkach do miękości. Następnie przekrawa się na połówki i delikatnie wydłubuje środek zostawiając skórki. Miesza się to z 3 kulkami sera mozarella, keczupem i otrzymaną masę ładuje się z powrotem do skórek. Chrupki wykwintny kurczak: mięso z piersi z kurczaka kroimy w małe plasterki, zalewamy maślanką i odstawiamy na jakąś godzinę. Następnie bez osuszania panierujemy w pokruszonych krakersach. Ziemniaki i kurczaka kładziemy na blaszce i zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Nigella podawała to z sałatą z kaparami. Z racji, że mieliśmy w lodówce trochę innych składników jedliśmy to z sałatką z rzodkiewek i sera seta: główka sałaty pęczek rzodkiewek pęczek dymki łyżka posiekanego koperku 150 g sera feta Sos: ćwierć szklanki oliwy 3 łyżki czerwonego octu winnego łyżka łagodnej musztardy 2 łyżeczki cukru biały pieprz, sól Przygotować sos: wymieszać ocet z musztardą, cukrem, pieprzem, solą i oliwą. Warzywa umyć. Sałatę porwać na małe kawałki, rzodkiewki pokroić w plasterki lub kostkę, dymkę oraz szczypiorek posiekać. Ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki włożyć do miski, lekko wymieszać, posypać koperkiem, polać sosem i znów wymieszać. Smacznego!! Cytuj
Jolanta Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Grumko bardzo mnie zafascynowl ten przepis tylko mam pytanie czy ta piers z kurczaka trzeba rozbic tluczkiem do miesa i w salatce znajduje sie sos winegre? [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Wiolka Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Grumko ja również oglądam programy Nigeli i niektóre jej przepisy wypróbowuję w swojej kuchni ten z kurczakiem i ziemniakami widziałam bardzo mi się spodobał ja też mószę wypróbować taki sposób zwłaszcza zrobienia i podania ziemniaków . Serdecznie pozdrawiam . :) :razz: :razz: Cytuj
grumko Opublikowano 11 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Jolanta: kurczaka nie rozbijałem: wystarczy pokroić w niezbyt duże kawałki. co do sosu w sałatce to w tej naszej masz składniki, a Nigella robiła sałatkę tak, że sałatę rzymską rwała na kawałki i dodawała posiekane 2 łyżki kaparów, 2 łyżki posiekanego ogórka konserwowego, a sos robiła z 2 łyżek oliwy i 2 łyżek zalewy octowej z ogórków oraz 1 łyżeczki musztardy dijon. na koniec całość posypywała dużą ilością posiekanej pietruszki. Cytuj
biedroneczka Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Uwielbiam programy prowadzone przez Nigelle ale nigdy nie wyprobowalam zadnego przepisu. Ten będzie pierwszy. Dzieki GRUMKO za przepis pozdrawiam Cytuj
novijka Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Ja też bardzo lubię oglądać Nigellę...spisuję jej przepisy do swojego zeszyciku :razz:. Cytuj
ali Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Też oglądałam i tydzień temu zrobiłam w ten sposób kurczaka - pyszny! Wydaje mi się jednak, że mięsa nie kroiła aż na tak drobne części, to były dość spore kawałki. Ja kroiłam mniejsze piersi na 3 części, większe na 4 części /wzdłuż/. Cytuj
Jolanta Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Grumko chce Ci podziekowac za wspanialy obiadzik!!! Ja zamiast piers z kurczaka dalam schab no i do salatki dodalam kapary bo je lubie i nadaja salatce niepowtarzalny smak.Pozdrawiam i czekam na wspaniale przepisy bo ja nie ogladam Nigelli (z braku czasu) :razz: . [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi