karola91 Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 3 szklanki mąki pół kostki masła roślinnego szklanka cukru 2 jajka słoiczek dżemu (o dowolnym smaku) duże opakowanie przyprawy do pierników (40g) 3 łyżeczki sody 2 łyżeczki kakao szklanka mleka Masło utrzeć, dodac cukier, utrzeć, dodawac po jednym jajku i ucierać. Mąkę, przyprawę do pierników, sodę i kakao wymieszać w oddzielnej misce. Do utartego masła, cukru i jaj stopniowo dodawać sypkie składniki mieszając mikserem (bedzie bardzo gęste), stopniowo dolewać mleko i wkładać dżem. Ciasto dobrze utrzeć i wylać na blachę. Gdy się upiecze, można polać polewą i posypać wiórkami. Z tej porcji wychodzi na małą blachę. Na zdjęciach jest zrobiony z półtorej porcji i na normalnej blaszce, pięknie mi wyrósł, jak kobyła :razz: polany lukrem z cukru pudru, z soku z cytryny i odrobiną mleka, posypany wiórkami. Przepis pochodzi z jakiejs starej gazety, nie wiem jakiej. Mozna przełożyć dżemem, albo dowolnym kremem, ja najczęściej robię z tym, jest najlepszy do piernika: 3 żółtka 1 szklanka cukru pudru 2 kubeczki serka homogenizowanego 25 dag masła 1 łyżka żelatyny Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce serek i żelatynę rozpuszczona w małej ilości wody. Cytuj
Jolcia Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Karola piernik super.Muszę go upiec. Cytuj
apsik Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Karola czy można dać cukier puder [to z lenistwa bo szybciej się utrze] :razz: zrobiłabym na niedzielę, bo znowu mam gości,chyba lubią przyjeżdżać na te internetowe nowości-ale się zrymowało :razz: Cytuj
karola91 Opublikowano 10 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 przyznam szczerze że nie wiem, bo sama zawsze robie ze zwykłym. Tego cukru nie trzeba tak dokładnie ucierać, ostatnio robilam z takim grubym (innego nie mialam), i tez mi sie nie chciało go tak długo ucierać, więc robiłam tak: najpierw utarłam masło, potem dodałam cukier, chwile ucierałam, dodawałam po jednym jajku i za kazdym razem chwile ucierałam. I wcale nie wyszła mi taka gładziutka masa, ale to nie jest ważne aby cukier dobrze rozetrzeć akurat na tym etapie, on sie chyba sam w trakcie dodawania kolejnych skladnikow rozetrze. Cytuj
ina12 Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Ja mam ten sam przepis z biblioteczki poradnika domowego. Ciasto to piekłam wielokrotnie, zawsze się udaje i jest bardzo smaczne, szczerze polecam. Piekłam je zawsze w dużej tortownicy. Cytuj
karola91 Opublikowano 11 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Ina12, ja mam dużo samych kartek z przepisami powyrywanych ze starych gazet (kolekcja mojej mamy) i ten przepis pochodzi z takiej właśnie "kartki", tak jak mówisz najprawdopodobniej jest z poradnika domowego. Ten piernik, jak to piernik, z dnia na dzien jest coraz lepszy... pozdrawiam :razz: Cytuj
ina12 Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Karola to nie ważne z czego jest przepis, najważniejsze że ciasto jest bardzo dobre i godne polecenia i dziękuję o przypomnieniu. Serdecznie pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.