Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

PLACEK KRÓWKA SKŁADNIKI: 1. BISZKOPT 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki (1/2 pszennej + 1/2 ziemniaczanej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia wymieszać razem wszystkie składniki(bez oddzielania białek) i piec w 200 stopniach 15-20 minut. 2. MASA 1/2 litra mleka 5 żółtek 2 łyżki mąki 1/2 szklanki cukru z pół litra mleka odlać tyle żeby rozrobić w nim składniki-resztę mleka zagotować i wlać do niego rozrobione żółtka z mąką i cukrem, gotować aż powstanie gęsty budyń. Rozkręcić kostkę masła lub "Kasi" i dodawać miksując zimny budyń. Masę wyłożyć na ciasto, a na niej (najlepiej małe) bezy. 3. POLEWA KRÓWKOWA rozpuścić 20 dag (najlepiej jasnych) krówek z 1/4 kostki masła i 3 łyżkami wody na małym ogniu i ciepłe wylewać na bezy. SMACZNEGO!!! MNIAM MNIAM

post-5660-1178836532_thumb.jpg

post-5660-1178836597_thumb.jpg

Opublikowano

Już poprawiłam swój błąd , przepraszam :razz: Ciasto jest słodkie , ale bardzo smaczne. Zawsze można użyć mniej cukru niż podałam w przepisie! Pozdrawiam Beata.

  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Wyglada przepysznie i mam nadzieje, ze tak tez smakuje, bo jak tylko skoncza sie swiateczne ciasta to sie zabiore do jego zrobienia. Dzieki za przepis

Opublikowano

Dziś piekłam to ciasto. Jest pyszne, choć tylko dla mnie za słodkie (domownikom smakuje) Wygląda tak jak na załączonym wcześniej zdjęciu.Ja zapomnialam do krówek dodać wody i polewa mi zrobiła się twardawa. ale to już tylko mój błąd. W styczniu mam urodziny i tę krówkę upiekę już bezbłędnie.dzięki za przepis!!!

Opublikowano

ja zmodyfikowałam ten przepis na własne potrzeby i upiekłam kiedys to cicho (na forum jest wklejone zdjecie); dodałam truskawki a za drugim razem brzoskwinie rewelka

  • 2 miesiące temu...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Chciałam upiec na Święta jakieś nowe ciasto,i co.....kompletna klapa. Spód biszkoptu miał zakalec,a masa była rzadka.Piekłam bardzo dużo biszkoptów i nigdy nie zdarzyła mi się taka niespodzianka.Chyba nie pokuszę się na ponowne upieczenie tego placka.Szkoda,bo na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie.

Opublikowano

nie zgodzę sie.....wielokrotnie robiłam to ciasto i nic mu nie dolegało jak boisz sie nowego ciasta, upiecz biszkopt wg swojego przepisu a mase budyniowa zrób z paczki Pozdrawiam Kasia

Opublikowano

Drogie Kobietki,dzięki za podpowiedzi,ale zniechęciłam się do tego placka. Pozdrawiam :D

  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.