Pączuszek Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Jest to przepis z Przyjaciółki ale myślę że godny uwagi. Trochę za póżno ale na przyszły rok jak znalazł. Jest fajną dekoracą stołu. WIELKANOCNY KOSZYK DROŻDŻOWY SKŁADNIKI 1/2 kg mąki 4 dkg. drożdzy 100 ml. mleka 2 jajka 2 łyżki masła 3 łyżki cukru WYKONANIE Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem odstawić. Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki razem z jednym jajkiem utartym z cukrem rozpuszczonym masłem i 4 łyżkami wody. Wyrabiać aż do powstania pęcherzyków powietrza. Uformować kulę oprószyć mąką Zakryć ściereczką odstawić do wyrośnięcia. Ciasto zagnieść podzielić na 5 części, jedną rozwałkować na okrągły placek, pozostałe uformować w długie wałki. Jeden złożyć na pół i zwinąć wokół siebie z pozostałych trzech zapleść warkocz.Okrągły placek położyć na blasze posmarować wokół białkiem, przylepić warkocz, pozostałą część ciasta wygiąć w pałąk i ułożyć wokół koszyka. Ciasto posmarować żółtkiemodstawić do wyrośnięcia. Piec około 30 min w 200 st. Pałąk przytwierdzić do koszyka za pomocą wykałaczek. Dodałam zdjęcie koszyka [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
andy8 Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 tu jest to samo https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=4408 Cytuj
Pączuszek Opublikowano 12 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Bardzo przepraszam ale nie widziałam tego przepisu. Cytuj
andy8 Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Pączuszku nie ma za co przepraszać zdarza się że przepisy się powtarzają :razz: Cytuj
ina12 Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Pączuszek wszystko jest w porządku, tak dla ścisłości to przepisu nie podałam tylko zdjęcie i ja go inaczej robiłam, osobno piekłam na jednej blaszce bez umocowania podstawę i uchwyt. W końce uchwytu włożyłam drut wygięty w półkole i po upieczeniu i ostudzeniu dopiero połączyłam. Trzeba jeszcze wiedzieć że piecze się go w temp. 200* C i gdy się zarumieni przykryć trzeba folią i piec jeszcze 15 minut. a w przepisie mam inne proporcje. Czy osobiście piekłaś, bo w moim przepisie jest podana za duża ilość mleka o tym już wspominałam i na drugi raz on będzie dużo ładniejszy. Nie przykrywając folią aluminiową myślę że ciasto może się za mocno przypiec w tak wysokiej temp. Pozdrawiam. Cytuj
Pączuszek Opublikowano 13 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Piekłam na święta z tego przepisu , wyszedł super. Robiłam też pisanki z Twojego przepisu Halinko i miałam ładną dekorację stołu. Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi