Dora35 Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 1kg mąki 10 dkg drożdży 5 żółtek 1szklanka śmietany 2 łyżki mleka 1 margaryna sól do smaku Drożdże rozmieszać w śmietanie i mleku.Odstawić na chwile do wyrośnięcia . Mąke posiekać z tłuszczem i żółtkami dodać drożdże rozrobione i zagnieść ciasto Rozwałkować je na stolnicy na grubość 0,5 cm .Posmarować białkiem posypać żółtym serem startym,albo posypać papryką , albo kminkiem i solą . Paluszki kroić radełkiem i kłaść na blaszke . Piec na złoty kolor. Paluszki wyśmienicie smakują z barszczem albo jako sama przekąska :razz: Cytuj
iwona30 Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Dora czy te paluszki są sprawdzone bo chciałabym zrobić ale potrzebuję przepisu sprawdzonego żeby mi wyszły żebym się nie zbłaźniła. Może ktoś inny ma sprawdzony przepis na paluszki.Dziękuję z góry. Cytuj
ina12 Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Iwonko podaję Tobie mój sprawdzony przepis. Paluszki krucho- drożdżowe 1 1/4 szklanki mąki 6 dag margaryny 2 żółtka jajo 2 dag drożdży łyżeczka cukru 2 łyżki śmietany szczypta soli 2 dag maku białko tłuszcz do smarowania blachy Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, jajo, śmietanę, roztarte drożdże i sól. Zagnieść luźne ciasto. Formować cieńkie wałeczki, smarować białkiem, posypać makiem i pokroić na około 10 cm. Piec w gorącym piekarniku do zrumienienia. Zauważyłam że Dory jest ciekawszy przepis. Cytuj
iwona30 Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Dziękuję ci Halinko za przepis będę próbować. Cytuj
Dora35 Opublikowano 16 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 przepraszam że tak późno odpowiadam ale przepis jest sprawdzony dostałam go od znajomej już troche temu i sama go wypróbowałam kilka razy już robiłam te paluszki na wierzchu sypałam startym serem i papryką słodką w proszku Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi