Dora35 Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 6 kg buraków ugotować i zetrzeć na tarce(grube oczka) 1 kg papryki 1kg cebuli pokroić w kostkę ZALEWA: 1/2 litra octu 1/2 litra wody 2 łyżki soli ziele angielskie,liść laurowy,pieprz 1 szklanka cukru Zalewe zagotować.Starte buraki,pokrojoną cebule i papryke , wymieszać dodać do zalewy.Od chwili zagotowania gotować jeszcze 10-15 minut. Następnie wkładać do słoików i gorące zakręcać i odwracać do góry dnem zostawić tak do całkowitego wystygnięcia nie trzeba pasteryzować Cytuj
ottawa Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Dora35...czy napewno 1/2 l.wody? nie jest to za malo na 1/2l. octu? pozdrawiam... Jola :razz: Cytuj
ina12 Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 To jest napewno za mało wody nawet jakby się użyło octu 6%. Najlepiej niech się wypowie Dora na ten temat. Pozdrawiam. Cytuj
EWA1992 Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Ja mam troszke inny przepisik na sałatke z buraczków. 3kg buraków; 1 szklanka wody; 1 szklanka oleju; 1 szklanka octu; 1 szklanka cukru; 1 łyżka soli;. Wszystko zagotować,dodać do tego 1/2 kg papryki pokrojonej w kostke i 1/2 kg cebuli. Wszystko razem zagotować 7 minut i następnie dodać starte buraczki na dużych oczkach i gotować jeszcze gdzieś 14 minut. Gorące układać do słoików. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 też tak robię jak Ewa ! Są pyszne Cytuj
ina12 Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Z tego wynika że Dora dobre proporcje podała. Cytuj
Dora35 Opublikowano 12 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 ta sałatka jest ostra w smaku nie każdy taką lubi ale można zrobic inną zalewe łagodniejszą oto przepis : 1 litr wody 1/2 szklanki octu 1 szklanka cukru 1 1/2 łyżki soli tą zalewe daje do papryki jest łagodna i słodka daje ją również do pieczarek marynowanych tylko wtedy zmniejszam ilość cukru :razz: Cytuj
ottawa Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 dziękuję Dora35 za informacje...przepisy na te sałatki masz bardzo fajne... pozdrawiam...Jola :razz: Cytuj
ina12 Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Dora dziękuję bardzo. ja lubię zalewę bardziej łagodną jeżeli chodzi o kwasowość. Pozdrawiam. Cytuj
justhi Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Robię buraczki wg takiego przepisu, który podała Ewa. Dodaję tylko jeszcze pieprz mielony. Bardzo ją lubimy w domu i już najwyższa pora za nią się zabrać. Tylko jak pomyślę, że ze względu na brata (który ją wręcz uwielbia) muszę obrać w sumie prawie 20kg buraczków... ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.