Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BISZKOPT 4jaja-białka ubić 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka octu -wymieszać z żółtkami 1 łyżeczka proszku Upiec biszkopt. MASA BUDYNIOWA Można zrobić swój sprawdzony krem . 3 szkl mleka budyń śmietankowy na 3/4 4 łyżki mąki 1 margaryna 3/4 szkl cukru Ugotować budyń dodając do mleka cukier i razem z budyniem rozrobić mąkę,po wystudzeniu utrzeć z margaryną,dodać do smaku alkoholu. Przygotowany krem wyłożyć na biszkopt,na masę sypiemy ryż preparowany[dość dużo i wciskamy w krem] Zalewamy polewą ; 1/2 margaryny 1/2 szkl cukru 1 szkl mleka w proszku 3/4 szkl mleka 1 łyżka kakao cukier waniliowy Wszystkie składniki oprócz mleka w proszku łączymy i podgrzewamy do rozpuszczenia ,dodajemy mleko i jeszcze podgrzewamy do zgęstnienia[stale mieszamy] Polewę wylewamy na ryż i jeszcze dekorujemy ryżem. Oprócz ryżu jeżeli ktoś chce można na krem wyłożyć także rodzynki i pokrojone orzechy,ale ja lubię sam ryż bo on daje taki wyjątkowy smak.Ciasto należy przechowywać w lodówce ,jest bardzo kaloryczne dlatego robię je na szczególne okazje.

Opublikowano

Apsik super przepisik,chyba to mleko w proszku nadaje tej kaloryczności,mimo to myślę że warto wypróbować :mrgreen:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Edytko-to jest troszkę większy budyń na 3/4 litra mleka,takie normalne są na 0.5 litra mleka.

Opublikowano

A to moja pyszotka...troszkę za twardy ten ryż ale jeszcze może trochę zwilgotnieje w lodówce :cry: Dla mnie to ciasto nie jest wcale aż takie kaloryczne i słodkie.

post-4359-1180695124_thumb.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jutro mam zamiar zrobic pychotke. :razz: Czy mozna najpierw przelozyc biszkop masa budyniowa i dopiero na drugim blacie biszkoptowym wylozyc ryz? Bo interesuje mie czy ten ryz bedzie sie trzymal kupy :cool: ?

[E] [E] [E] [E] [E] [E] [E]

Opublikowano

No coz nie otrzymalam odpowiedzi :cool: i zrobilam po swojemu czyli-przelozylam biszkopt masa budyniowa.Teraz czekam aby sprobowac :razz: .Pozdrawiam!

[E] [E] [E] [E] [E] [E] [E]

Opublikowano

Jolu bardzo przepraszam,że nie mogłam Ci pomóc ale bardzo jestem ciekawa efektu,ja część kremu dałabym też na wierzch i wtedy dopiero polewa. Teraz dość rzadko siadam przed komputerem bo na wsi jest sporo pracy ,jednak będę miała do poniedziałku wolne bo jestem po zabiegu ,,ostrzykiwania kości ,,-jest to związane z ostrogą i nie wolno mi chodzić na tej nodze przez trzy dni ,więc może częściej tu zajrzę. Napisz proszę Jolu jak wyszło.