apsik Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 BISZKOPT 4jaja-białka ubić 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka octu -wymieszać z żółtkami 1 łyżeczka proszku Upiec biszkopt. MASA BUDYNIOWA Można zrobić swój sprawdzony krem . 3 szkl mleka budyń śmietankowy na 3/4 4 łyżki mąki 1 margaryna 3/4 szkl cukru Ugotować budyń dodając do mleka cukier i razem z budyniem rozrobić mąkę,po wystudzeniu utrzeć z margaryną,dodać do smaku alkoholu. Przygotowany krem wyłożyć na biszkopt,na masę sypiemy ryż preparowany[dość dużo i wciskamy w krem] Zalewamy polewą ; 1/2 margaryny 1/2 szkl cukru 1 szkl mleka w proszku 3/4 szkl mleka 1 łyżka kakao cukier waniliowy Wszystkie składniki oprócz mleka w proszku łączymy i podgrzewamy do rozpuszczenia ,dodajemy mleko i jeszcze podgrzewamy do zgęstnienia[stale mieszamy] Polewę wylewamy na ryż i jeszcze dekorujemy ryżem. Oprócz ryżu jeżeli ktoś chce można na krem wyłożyć także rodzynki i pokrojone orzechy,ale ja lubię sam ryż bo on daje taki wyjątkowy smak.Ciasto należy przechowywać w lodówce ,jest bardzo kaloryczne dlatego robię je na szczególne okazje. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Witaj ! Ile tego ryżu dajesz, taka paczka wystarczy czy będzie mało? Ta polewa jest bardzo słodka ? Pozdrawiam Cytuj
apsik Opublikowano 14 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Z takiej paczki to jeszcze zostanie a polewa jest bardzo słodka,ale raz kiedyś można zaszaleć. :mrgreen: Cytuj
andy8 Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Apsik super przepisik,chyba to mleko w proszku nadaje tej kaloryczności,mimo to myślę że warto wypróbować :mrgreen: Cytuj
Edytka78 Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 Cześć Apsik co znaczy budyn na 3/4 chodzi o wielkość budyniu? Pozdrawiam :cry: Cytuj
basga Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 Edytko-to jest troszkę większy budyń na 3/4 litra mleka,takie normalne są na 0.5 litra mleka. Cytuj
Edytka78 Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 Dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam :cry: Cytuj
apsik Opublikowano 30 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 Dziękuję Ci Basiu,że pomogłaś Edytce. Cytuj
basga Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2007 A to moja pyszotka...troszkę za twardy ten ryż ale jeszcze może trochę zwilgotnieje w lodówce :cry: Dla mnie to ciasto nie jest wcale aż takie kaloryczne i słodkie. Cytuj
Jolcia Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2007 Basga bardzo apetyczna ta pyszotka. Muszę ją też upiec.Dzięki Elu za przepis. Cytuj
Jolanta Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Jutro mam zamiar zrobic pychotke. :razz: Czy mozna najpierw przelozyc biszkop masa budyniowa i dopiero na drugim blacie biszkoptowym wylozyc ryz? Bo interesuje mie czy ten ryz bedzie sie trzymal kupy :cool: ? [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
Jolanta Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 No coz nie otrzymalam odpowiedzi :cool: i zrobilam po swojemu czyli-przelozylam biszkopt masa budyniowa.Teraz czekam aby sprobowac :razz: .Pozdrawiam! [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
apsik Opublikowano 22 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 Jolu bardzo przepraszam,że nie mogłam Ci pomóc ale bardzo jestem ciekawa efektu,ja część kremu dałabym też na wierzch i wtedy dopiero polewa. Teraz dość rzadko siadam przed komputerem bo na wsi jest sporo pracy ,jednak będę miała do poniedziałku wolne bo jestem po zabiegu ,,ostrzykiwania kości ,,-jest to związane z ostrogą i nie wolno mi chodzić na tej nodze przez trzy dni ,więc może częściej tu zajrzę. Napisz proszę Jolu jak wyszło. Cytuj
Jolanta Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 Witam cie Apsik :cool: Ciacho wyszlo superrrr!!!! :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi