grumko Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Składniki 25 dkg świeżych lub mrożonych różeczek brokuła 2 jajka 4 łyżki mąki 8 łyżek bułki tartej 100 ml oleju sól i pieprz 50 dkg filetów z soli 2 szalotki 50 ml wina 100 ml śmietany 30% 1 łyżka masła 15 dkg żółtego sera Każdą sztukę brokuła solimy i oprószamy mąką. Następnie każdą moczymy w rozmąconym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor. Na patelni układamy rybę, którą kropimy winem oraz solimy i posypujemy pieprzem. Przykrywamy folią aluminiową, stawiamy na gaz lub płytę grzejącą i dusimy 5 minut do momentu puszczenia soku własnego. Wytworzony wywar zlewamy do rondelka Naczynie żaroodporne posypujemy bardzo drobno pokrojoną szalotką i kładziemy na nią rybę. Do rondelka z wywarem dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy po czym doprawiamy solą i pieprzem. Rybę polewamy sosem. Obficie posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Zapiekamy do momentu rozpuszczenia się sera. Po wyjęciu z piekarnika na talerzu wokół ryby układamy panierowane różyczki brokuł. Smacznego!! Cytuj
monik76 Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Jeszcze nigdy nie jadłam żadnych potraw z dodatkiem win! Muszę kiedyś spróbować , może akurat będzie mi smakowało.:mrgreen: Pozdr Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.