Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W wydanej w latach 70-tych Kuchni Polskiej znalazłam taki przepis:

Ciasto maślane

30 dkg masła

10 dkg mąki

Ciasto podstawowe (kluskowe)

20 dkg mąki

1/2 jaja

woda

1/2 łyżki octu (3%)

Przyrządzic ciasto maślane

Mąkę przesiać, włożyć masło, posiekać na jednolitą masę

Przyrządzić ciasto podstawowe

Z mąki, wody, pół jaja i octu zagnieść ciasto jak na pierogi. Starannie wyrobić, wywałkować nadają kształt koła. Środek ciasta zostawić nieco grubszy, na nim ułożyć ciasto maślane, ukształtowane w prostokąt.

Złożyć ciasto w kopertę, wałkować przyciskając lekko (aby nie popękało). Nadać formę prostokąta, złożyć na 3 części, owinąć w serwetkę, włożyć do lodówki. Powtórzyć wałkowanie 3 razy co 15 - 20 minut nie licząc pierwszego składania. Ostatni raz wywałkować na grubość 1 cm.

Włożyć na blachę wstawić do bardzo gorącego piekarnika (temperatura powinna wynosić 300*C). Piec około 15 minut. Gdy ciasto lekko się zrumieni na kolor jasnozłoty, wyjąć i ostudzić.

Dalej jest opisane przekładanie kremem, bo jest to przepis na napoleonki - kremówki.

Nie jest to przepis wypróbowany przeze mnie.

Natomiast ja z tej książki robię wiele rzeczy, bo wtedy nie było jeszcze chemii, żadnych gotowców i te przepisy mi z tego powodu bardzo odpowiadają.

We wszystkich później wydanych książkach o cieście francuskim jest zazwyczaj "rozmrozić ciasto francuskie".

Życzę powodzenia!

Opublikowano

Ja tez nie robiłam ale w Księdze ciast wyczytałam taki przepis: 40 dkg mąki 1 łyzeczka soli 1 żółtko Ciasto maślane: 0.5 kg zimnego masła 10 dkg mąki Wykonanie jak podała Hazo. Rady:wałkować wzdłuż i wszerz od siebie na zewnątrz,naciskając wałek równomiernie i lekko,w przeciwnym razie ciasto przy pieczeniu brzydko się marszczy. Do krojenia surowego ciasta nóż musi być bardzo ostry bo tylko wtedy brzegi ładnie się rozwarstwiają przy pieczeniu.

Opublikowano

podam ci przepis z domowych zbiorow.jednoczesnie zaznaczam ze osobiscie nie pieklam

skladniki:

2 szkl maki tortowej

1 zoltko

1/2 szkl wody

szczypta soli

1 kostka masla

wykonanie:

maslo zagniesc z 1/2 szkl maki i polozyc do lodowki.zagniesc reszte skladnikow rozwalkowac wylozyc na to wyjete z lodowki maslo z maka owinac rozwalkowanym ciastem.nastepnie ponownie rozwalkowac i schlodzic w lodowce.

czynnosc walkowanie i schladzanie powtorzyc czterokrotnie

powodzenia.hania :mrgreen:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.