grumko Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 W książce pt. "Przygoda kulinarna" Katarzyna Pośpieszyńska zamieściła min. taki przepis rodem z Chin: Sos aromatyczny Sos aromatyczny stosowany jest do duszenia i gotowania mięsa i drobiu. Doskonale wpływa na poprawienie ich smaku. Smaży się w nim także warzywa. Gdy podczas gotowania giczy cielęcej, golonki czy nóżek wieprzowych dodamy sos aromatyczny powstanie bardzo smaczna, aromatyczna galaretka. Gorsze gatunki mięsa i stary drób pieczony w tym sosie najlepiej w piekarniku o temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 2-3 godziny są miękkie i soczyste. 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 4 łyżki czystej wódki 1 łyżeczka imbiru w proszku 4 posiekane ząbki czosnku 2 posiekane średnie cebule 4 łyżki oleju Na patelni z rozgrzanym olejem smażyć cebulę i czosnek na dużym ogniu przez minutę. Dodać imbir i smażyć 15 sekund nie przerywając mieszania. Wlać sos sojowy wymieszany z cukrem i wódką i gotować przez 30 sekund. Zdjąć z ognia. Używać jak wyżej. Siegnąłem po niego kiedy zdarzyło mi się kupić niezbyt ciekawe w smaku kiełbaski. Od tego czasu jak mam ochotę na kiełbaski na ciepło bardzo często go wykorzystuję. Najbardziej smakuje mi z frankfuterkami drobiowymi czy kiełbaskami debreczyńskimi. Zalewam je tym sosem i wstawiam do piekarnika na 20-30 minut. Do tego świeże pieczywko do taplania w sosie i ekstra jedzonko :mrgreen: Smacznego!! Cytuj
basga Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Tego sosiku nie znałam ale potwierdzam,że sosy z imbirem są super,często kupuję taki kawałek świeżego imbiru/dardzo dobrze i długo przechowuje się w lodówce/,i dodaję po kawałeczku nawet do rosołu a jak nie mam świeżego to dodaję sproszkowany/choć to już nie to samo/. Cytuj
krysia50 Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2007 Witam. Zrobiłam ten sosik, wyszedł bardzo dobry, ale ja lubię takie sosy słodkawe.Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.