grumko Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 W książce pt. "Przygoda kulinarna" Katarzyna Pośpieszyńska zamieściła min. taki przepis rodem z Chin: Sos aromatyczny Sos aromatyczny stosowany jest do duszenia i gotowania mięsa i drobiu. Doskonale wpływa na poprawienie ich smaku. Smaży się w nim także warzywa. Gdy podczas gotowania giczy cielęcej, golonki czy nóżek wieprzowych dodamy sos aromatyczny powstanie bardzo smaczna, aromatyczna galaretka. Gorsze gatunki mięsa i stary drób pieczony w tym sosie najlepiej w piekarniku o temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 2-3 godziny są miękkie i soczyste. 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 4 łyżki czystej wódki 1 łyżeczka imbiru w proszku 4 posiekane ząbki czosnku 2 posiekane średnie cebule 4 łyżki oleju Na patelni z rozgrzanym olejem smażyć cebulę i czosnek na dużym ogniu przez minutę. Dodać imbir i smażyć 15 sekund nie przerywając mieszania. Wlać sos sojowy wymieszany z cukrem i wódką i gotować przez 30 sekund. Zdjąć z ognia. Używać jak wyżej. Siegnąłem po niego kiedy zdarzyło mi się kupić niezbyt ciekawe w smaku kiełbaski. Od tego czasu jak mam ochotę na kiełbaski na ciepło bardzo często go wykorzystuję. Najbardziej smakuje mi z frankfuterkami drobiowymi czy kiełbaskami debreczyńskimi. Zalewam je tym sosem i wstawiam do piekarnika na 20-30 minut. Do tego świeże pieczywko do taplania w sosie i ekstra jedzonko :mrgreen: Smacznego!! Cytuj
basga Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Tego sosiku nie znałam ale potwierdzam,że sosy z imbirem są super,często kupuję taki kawałek świeżego imbiru/dardzo dobrze i długo przechowuje się w lodówce/,i dodaję po kawałeczku nawet do rosołu a jak nie mam świeżego to dodaję sproszkowany/choć to już nie to samo/. Cytuj
krysia50 Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2007 Witam. Zrobiłam ten sosik, wyszedł bardzo dobry, ale ja lubię takie sosy słodkawe.Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi