Gość anuś Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Składniki : 50 dag biszkoptów 5 jaj 1 masło 2 galaretki ( 2 kolory) 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego 1-2 łyżki kakao Sposób wykonania: Cukier + żółtka + budyń zmiksować do białości i powoli wlewać mleko aż powstanie gęsta masa. Następnie wystudzić do zimnego. Masło ucieramy do białości i do tego masła dodajemy wystudzoną masę, aż połączy się w jednolitą masę. Dzielimy masę na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao. Galaretki rozpuszczamy przed rozpoczęciem ciasta i wustydzić. W jednej galaretce moczymy biszkopty i układamy w tortownicy : dno i brzegi. Następnie kładziemy białą masę. Ponownie układamy namoczone biszkopty. Na to ciemną masę. Wstawiamy do lodówki aż stężeje. Na całkiem stężoną galaretkę wykładamy ubitą pianę z białek z dodatkiem 1/2 szklanki cukru :grin: Pyszny deser !! Życzę smacznego :mrgreen: Mmmniam mniam :roll: Cytuj
basga Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 1.to wygląda na Lodowiec./gdyby nie ta surowa piana na wierzchu/. 2.to mleko to raczej trzeba zagotowac,prawda? Cytuj
wiola344 Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 :grin: Tak wynika z przepisu " wlewać mleko i wystudzić do zimnego" to chyba ma być ciepłe :roll: ale przepis bardzo ciekawy :mrgreen: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.