luiza Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 Poszukuję przepisu na sernik z winogronami zielonymi i czerwonymi. Jeżli ktoś ma w swoich zasobach ten przepis proszę o pomoc. Z góry dziękuję. Cytuj
Dorota Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 A to ma być sernik pieczony z wiongronami, czy na zimno, i z galaretką? Jak na razie nie spotkałam się jeszcze z przepisem tego typu, ale jak tylko będę coś miała, to napewno się nim podzielę. Pozdrawiam :) . Cytuj
luiza Opublikowano 14 Lutego 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2005 To był sernik na zimno oprócz winogron miał galaretkę. Cytuj
Dorota Opublikowano 14 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2005 Tzn. winogrona były w masie serowej i całość zalana galaretką, czy były poukładane na masie serowej i dopiero galaretka, a czy pod serem był jakiś spód, tzn. biszkopt lub herbatniki? :) Cytuj
adelajda Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 W swoich zbiorach znalazłam 2 przepisy na torciki na zimno z winogronami ;-) Oto pierwszy: TORT Z MASĄ JOGURTOWĄ składniki: spód biszkoptowy 4 łyżeczki zelatyny 300 gram jogurtu naturalnego 4 łyżki cukru 1/4 l śmietanki kremówki 400 g winogron 1 opakowanie galaretki owocowej wykonanie: Jogurt wymieszać z cukrem,żelatynę rozpuścić, dodoać jogurt, dobrze wymieszać i schłodzić.Ubić śmietankę, kiedy zacznie gęstnieć dodać jogurt z żelatyną.Grubszą warstwę kremu nałozyć na zimny spód biszkoptowy.Winogrona przekroic na pół wyjąć pestki i płaską stroną wcisnąć w zastygły krem.Schłodzić.Polać tęzejącą galaretką owocową. :? i drugi przepis: TORT ŚMIETANOWY składniki: upieczony biszkopt przekrojony wzdłuż na 2 placki 3 łyżeczki żelatyny 2 żółtka + 2 białka 150 g cukru sok z jednej cytryny 500 g zmielonego twarogu 1/4 l smietanki 30% 300 g zielonych winogron 300 g ciemnych winogron 1 opakowanie zelatyny do ciast 1/4 l soku winogronowego wykonanie: żelatynę(3 łyżeczki) rozpuścić,żółtka cukier sok cytrynowy utzreć.Dodać twaró i żelatynę.W oddzielnych naczyniach ubić śmietankę i białka.Wymieszać z masą twarogową.Na jeden placek biszkoptu wyłożyć 2/3 kremu przykryc drugim plackiem, posmarowac resztą kremu.Winogrona przygotować jak w poprzednim przepisie.Ułozyc na wierzchu ( brzegiem ciasta zielone ,środkiem ciemne).z zelatyny i soku winogronowego zrobic galaretkę i tęzejąca polać winogrona. :D Oba ciasta brzegiem ozdabiam płatkami migdałowymi. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.